- For Høyre og våre samarbeidspartier Frp og Venstre har det aller viktigste vært å prioritere tiltak som binder det nye Trøndelag sammen, sier Høyres gruppeleder Pål Sæther Eiden i en kommentar til det felles forslag til fylkesbudsjett for det nye Trøndelag som de tre partiene legger fram.

-Framfor å salte ned penger på bok ønsker vi å ta vare på fylkets verdier ved å stoppe forfallet på vegene. Vi satser derfor 30 millioner kroner ekstra på drift og vedlikehold av veger samt 15 millioner ekstra på fornying av vegfundament- og dekke. I tillegg forskotterer vi 25 millioner kroner på det statlige vegprosjektet Betna/Stormyra på E39, sier Eiden.

Håper å presse posisjonen

- Men det er ikke nok å bruke mere penger på å binde Trøndelag sammen, vi må også tenke nytt med hensyn til hvordan vi planlegger og bygger veg. Vi må rett og slett lære av det statlige vegselskapet Nye Veier som bygger 20 prosent mer veg for hver krone enn det som har vært vanlig.

Videregående skole

- Også elevene på de videregående skolene må få merke at vi nå er ett fylke. Derfor vil vi gjøre hele Trøndelag til ett felles inntaksområde. Elevene må selv få velge hvilken skole de ønsker å gå på. Fritt skolevalg bør være en selvfølge, men jeg er redd Arbeiderpartiet ikke vil gi elevene denne friheten til selv å bestemme over sin fremtid, avslutter Eiden.

FrP fornøyd

- FrP er veldig glad for at vi har hatt et godt samarbeid i opposisjonen og utarbeidet et alternativt budsjettforslag i fellesskap. Dette budsjettforslaget mener vi har noen tydelige prioriteringer som er i samsvar med den politikken FrP vil føre, sier Frp’s gruppeleder i Fylkestinget, Lill Harriet Sandaune.

- Særlig viktig er det at vi foreslår å øke midlene til drift og vedlikehold av fylkesveg med 30 millioner og øker Fornyingsprogrammet Vegfundament og dekke med 15 millioner. Forfallet på fylkesvegene må prioriteres, og målet i fremtiden må være å ta igjen vedlikeholdsetterslepet som har økt i årevis her i Trøndelag. Det kan ikke bare prioriteres å bygge nye veier, man må vedlikeholde det man allerede har også.

- Arbeidet med yrkesfagløft og mobbeombud står også FrP nært, og satsingene vi prioriterer der er godt i samsvar med satsingen på nasjonalt nivå. I dette alternative budsjettforslaget viderefører vi dette med å opprette mobbeombud så snart som mulig her i Trøndelag, for å ta elevene på alvor og sikre forebyggende arbeid på dette viktige området. For å bidra til å styrke yrkesfagene og lærlingeløpet blir dette styrket med over 3 millioner. Dette kan utgjøre en stor forskjell for mange elever som sliter med å få lærlingeplass.

- FrP synes også det er viktig at fylkeskommunen skal sørge for et godt og forutsigbart ferjetilbud. Vi foreslår derfor at det må foretas en snarlig gjennomgang av kapasiteten på sambandet Levanger - Ytterøy. Alt i alt gjør vi noen tydelige prioriteringer som kan gjøre Trøndelag til et enda bedre fylke å bo i, mener Sandaune.

- Utfordrende, mener Venstre

- Det er utfordrende med det første budsjettet for ett Trøndelag, fortsatt er det flere usikkerheter, men også mange muligheter, mener Venstres gruppeleder Elisabeth Paulsen.

- I Venstre er vi glad for at vi har fått plass til ekstra midler til å styrke yrkesfag, det viktigste vi gjør innenfor videregående skole nå.

- Og vi er fornøyd med at vi har fått inn en sum til strandrydding. Lite beløp men viktig sak, at vi kan støtte frivillige i å gjøre en innsats for å rydde strendene våre, samtidig som vi styrker bevisstheten om at havene våre snart flyter over av plast, påpeker Paulsen.