Serieskaper Kim Fupz Aakeson sier til NTB at sivilisasjon er «en skrøpelig konstruksjon».

– Hver gang vi trår tilbake eller sjusker med det, så tar de sterkeste og rå kreftene over. Vi må hele tiden passe på, holde ved like og insistere på, fordi det er så lett å dukke seg og gi etter for den sterkeste, sier dansken til NTB.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Foto: HBO Nordic

Serien ligger ute på HBO

Serien, som hadde premiere på strømmetjenesten søndag 18. april, er lagt til et øde hjørne av Nord-Norge, ikke nærmere angitt. Aakeson kaller det for «Nordens frontier» og sier til NTB:

– Det er vårt westercountry, hvor det er skytevåpen, hvor det er alkohol og hvor det er en opprinnelig befolkning. Det var så opplagt å lage en småby med en prest, en sheriff, en bedemann, en bar. Og et slikt lite samfunn er jo nettopp trygt, fordi alle kjenner alle, og klaustrofobisk – fordi alle kjenner alle.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Foto: HBO Nordic

Nordlig vill vest

En stjernerekke skuespillere byr på et mørkt drama med lysglimt og humor, som allerede har fått begeistrede anmelderkarakteristikker som «Coen møter Twin Peaks på Finnmarksvidda». Det er ikke første gang dansken tar for seg utkantnorges mørkere sider.

Fra Hammerfest til Rørosvidda

Kim Fupz Aakeson skrev manus til blant annet Hans Petter Moland-filmen «Kraftidioten» fra 2014. Men fikk øynene opp for mektig, norsk natur allerede to år tidligere – i arbeidet med den tysk-norske spillefilmen «Gnade», som foregår i Hammerfest. Men nå er det altså Rørosvidda som har blitt tatt i bruk av dansken.

Villere og voldsommere

– Jeg ble blåst av banen over naturen, hvor små vi er, hvor vill og heftig Mother Nature er der oppe. Det er ikke den danske virkelighet: Hos oss er naturen en beslutning, «her lar vi noen trær stå så vi har en skog, her bygger vi ikke, så vi har en park». Men i Norge er det omvendt, der må mennesket finne seg i å leve i skyggen av noe mye større, villere og voldsommere, sier Aakeson, og innrømmer villig vekk at danskene er misunnelige.

Foto: HBO Nordic