- Vi vet ikke hvor mye det vil koste, hvor bra det blir, eller hvordan det blir seende ut. Helt siden 2017 har vi stilt disse spørsmålene til Helseplattformen AS uten å fått svar, sier Zerajic til Nea Radio.

To styrer i Allmennlegeforeningen og sentralstyret i Legeforeningen har vært tungt involvert for å få svar på disse spørsmålene, sier han.

- Jurister og advokater for Legeforeningen er på saken og et fagråd er implementert. Vi føler ikke at vi har fått noe svar fra Helseplattformen AS på det som kan være prekære spørsmål i tiden fremover, sier Zerajic.

Pasientjournalsystemet Helseplattformen skal tas i bruk av St Olavs hospital og Trondheim kommune våren 2022.

Som en bilselger

Zerajic sammenligner det med en bilselger som reklamerer for hvor bra en bil er uten at han vil si prisen.

- Det er nesten som jeg begynner å fortelle deg om en fantastisk bil som kommer, og når du spør om prisen så svarer jeg, vet ikke. Men den har et fantastisk klimaanlegg. Vi spør om konkrete ting, men får ikke svar, sier han videre.

Lite realistisk I en hardt presset fastlegeordning, der rekruttering og stabilisering er essensielle problemer, høres ideen om implementering av et nytt og kostbart teknologisk system lite realistisk ut, sier Zerajic.

- Fastlegene er hovedpremissleverandører i det norske helsevesenet og er ansvarlige for 90 prosent av all medisinsk kontakt med befolkningen. Nye arbeidsoppgaver og endringer i demografien samt kravene befolkningen har, gjør at man trenger mer tid til hver enkelt pasient. Før fastlegeordningen er stabilisert og krisen løst, er det vanskelig å anbefale nye store investeringer til våre kollegaer, sier han.

Må være bedre og billigere

Zerajic sier at de gjerne ønsker en teknologisk plattform som er bedre enn det de har i dag.

- Vi ønsker svært gjerne en teknologisk plattform som er lettere tilgjengelig, lettere å jobbe med og som kommuniserer raskere med andre. Det er det vi ønsker. Hvilken leverandør som klarer å oppfylle disse kravene vet vi ikke ennå, sier han.

Han sier også at det er selvfølgelig at den nye teknologien som kommer må være både bedre og billigere enn den gamle.

- Dette må være bedre og billigere enn det er i dag. Når det er snakk om ny teknologi enten det er helse eller telefoni så vil du ikke betale mer for et produkt som ikke er bedre enn det du har i dag, sier Zerajic.

Hør intervjuet her: