Den svenske regjeringen besluttet 21. desember å innføre innreiseforbud til Sverige, forbud med virkning fra tirsdag 28. desember. Innreiseforbudet gjør at utenlandske reisende som kommer inn fra et nordisk land ikke lengre er unntatt kravet til dokumentasjon på negativ covid-19-test.

Alle reisende til Sverige over 12 år må nå vise til negativ covid-19-test som er utført innen siste 48 timer før ankomst til Sverige. Kun antigentest eller PCR/NAAT-test er godkjent, selvtest er ikke godkjent.

Se nettsiden til den svenske regjeringen for oversikt over reisende som er unntatt kravet om negativ covid-19-test.

Stengte grenser

Som følge av de nylig innførte tiltakene, har flere grenseoverganger mellom Norge og Sverige blitt stengt. Ifølge svensk politi sin oversikt, er kun 16 av grenseovergangene mellom Norge og Sverige nå åpne for passering.

I Trøndelag er kun lov å passere på grenseovergangene på Fv765 Storbergvika (Lv340 Valsjöbyn), E14 Teveldalen og Fv 31 Vauldalen (Rv 84 Fjällnäs).

Oversikt over åpne grensepassasjer til Sverige fra Norge og Danmark. Illustrasjon: Polisen

Flere hundre avvist

Tall fra Statens vegvesen sitt trafikkdatakart, viser at trafikken på grenseovergangene Sandvika på FV72 og Teveldalen på E14 har tatt seg betydelig ned fra mandag denne uken. Mandag passerte henholdsvis 384 og 1324 kjøretøy på Sandvika og Teveldalen. Til sammenligning har i snitt 152 og 530 kjøretøy passert de to overgangene fra tirsdag til torsdag denne uken.

Svensk politi følger med på trafikken mellom Norge og Sverige, blant annet her over den gamle Svinesundsbroen. Foto: RUNE FREDRIKSEN / NRK

– Vi måtte avvise og snu rundt 350 personer fordi de ikke hadde papirene i orden inn i Sverige. Vi kjørte de tilbake til Norge, sier Fuxborg til NRK.

Fuxborg sier videre at de hadde tatt høyde for et visst antall kontroller, men at det kom busser med reisende uten gyldig dokument. Pressetalspersonen bekrefter samtidig at svensk politi vil sette inn flere ressurser på grensene, slik at de ikke blir en flaskehals.

Sjekk nettsidene til den svenske regjeringen og svensk politi for informasjon om innreiseregler.