Det viser prøver Mattilsynet har tatt.

Mellom 2016 og 2018 er 2.169 matvareprøver analysert for radioaktivt cesium. Prøvene er tatt ut i hele landet, med flest fra områdene som ble berørt av radioaktivt nedfall etter Tsjernobyl-ulykken i 1986.

Flest prøver, om lag 1.700, ble tatt av kjøtt fra sau og tamrein. I tillegg er lokalbaserte melkeprodukter, som brunost, ferskvannsfisk, honning og grønnsaker, bær og syltetøy blant det som er analysert. I 31 prøver av sauekjøtt og fem prøver av brunost og dravle ble det funnet radioaktivt cesium over grenseverdiene. Ellers lå nivåene godt under.

– Dette er første gang vi har fått resultater fra ulike typer lokalmat produsert i områdene med radioaktiv forurensing. Det er svært lav helserisiko forbundet med å spise mat med de målte nivåene, sier seniorrådgiver Torild Agnalt Østmo i Mattilsynet.

Norge fikk betydelig nedfall etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Radioaktivt cesium har vært det største problemet på grunn av halveringstiden på 30 år, opplyser Mattilsynet.

Høyfjellsområdene i Gudbrandsdalen, Valdres, indre deler av Trøndelag, samt sør i Nordland var områdene som ble hardest rammet.