Hilsen Ragnhild Vik og Hanne Blekkan, politikontak

Kjære mor, far, bestemor, kjære voksne. Er det greit at ungdom drikker alkohol?

Det gikk bra med oss også, så det er ikke så farlig, er det mange av foreldregenerasjonen som sier. "Det å sende med ungdommene alkohol på fest fra de er konfirmert er kultur. De må lære seg å drikke." Dette er utsagn som kommer fra voksne, for eksempel fra en mor, fra en far, tante, onkel, ja fra bestemor.

Ny-konfirmanter får med seg drikke hjemmefra. Ja, da vet vi hva de drikker, svarer foreldre. 15 åringer blir kjørt til festlokalet med poser fulle av alkohol. For dette er kultur.

Kanskje høres det litt bedre ut når man forsvarer det med at det er kultur? I våre øyne er ikke dette kultur, det er ukultur. Vi vet det er flere foresatte som synes dette er vanskelig ettersom de opplever at flere voksne tillater drikking blant de unge.

Ja, man skal prøve og feile, særlig som ungdom. Grenser skal testes og regler skal tøyes i det lengste, men en plass går også grensen. Ungdom selv ønsker klare og tydelige regler fra voksne. Derfor er det viktig at vi har tydelige voksenpersoner som står sammen om dette. Undersøkelser viser at unge som får med alkohol hjemmefra ikke drikker bare det de får med seg, men de skaffer seg enda mer. Det viser også at dersom foreldrene aksepterer at de drikker, drikker de mer. Hvorfor er denne alkoholkulturen så viktig å videreføre for voksengenerasjonen? Voksne arrangerer og tilrettelegger fester med alkohol for unge, er det egentlig greit?

Vi har nok av eksempler på at alkohol gjør at man tar dårligere valg, man settes i sårbare situasjoner og kan risikere å få opplevelser som setter preg på resten av livet. Drikker man alkohol er man i risikosonen både for å bli gjerningsmann og offer i saker som vold, tyveri og overgrep. Hvorfor ønsker vi å utsette ungdommene for denne risikoen?

Et annet tema er sosiale medier. Den unge jenta eller gutten kan for alt vi vet se bilder og filmer av seg selv på skolen påfølgende uke. Bilder fra en situasjon som kanskje ikke er like stemningsfull og morsom da som den var. Det vi gjentatte ganger opplever er unge som får delt bilder fra voldssituasjoner, lettkledde bilder og seksuell omgang. Ofte er dette i sammenheng med alkoholpåvirkning.

For ikke lenge siden møtte vi på ei ung jente utenfor et festlokale. Hun hadde pyntet seg i kjole, drukket for mye alkohol, satt på huk og kastet opp. Våren var på vei, men denne kvelden var det kjølig ute. Utenfor festlokalet var det mørkt og mange tydelige berusede ungdommer. Jenta var sløv i blikket og snøvlet da hun pratet med oss. Vi ringte hjem til jentas foreldre, uttrykte vår bekymring over datteren sin tilstand og omgivelsene rundt. Vi opplevde at det som møtte oss var ingen bekymring, og ingen forståelse. Foreldre som mente at dette bør gå bra, og de hadde ingen planer om å hente henne. Vi gjentok vår bekymring og delte våre negative erfaringer fra slike situasjoner. "Nei dette går da fint det", lød det i andre enden av røret. Så da spør vi dere andre voksne, er dette greit?

Kjære voksne, vær med å bry dere. Vær tydelige voksne, våg å være kjip. Forklar dem hvorfor ungdom og alkohol ikke hører sammen. Vi i politiet ønsker dere med på laget, dere er vår viktigste samarbeidspartner opp mot ungdommene. Alle ønsker det beste for ungdommen, og da må vi ta grep sammen, nå!