Reinsdyrkjøtt har rykket opp i eliteklassen som festmiddag på årets siste dag. - Nordmenn er i økende grad på oppdagelsesferd i matretter og råvarer fra hele verden. I et slikt mangfold av mat og matopplevelser har reinkjøttet en naturlig plass, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.

Kun slått av kalkun og pinnekjøtt, er det reinsdyrkjøtt troner menyen på årets siste dag. Det viser en fersk undersøkelse om reinsdyrkjøttet gjennomført av YouGov på oppdrag fra MatPrat.  Her svarer 23 prosent at de foretrekker denne råvaren når det gjelder festmåltidet på nyttårsaften. Undersøkelsen viser også at det er reinsdyrkjøttet som blir oppfattet som det mest smakfulle.

- Vi fikk det samme svaret da vi gjorde en undersøkelse på smak i 2012, forteller matrådgiver Ragnhild Kolvereid i MatPrat. - Ekstra morsomt er det at resultatet viser at det er de unge som spiser mest reinsdyrkjøtt.

Også landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, synes det er gledelig at forbruket av reinsdyrkjøtt øker. - Nordmenn er i økende grad på oppdagelsesferd i matretter og råvarer fra hele verden. I et slikt mangfold av mat og matopplevelser har reinkjøtt en naturlig plass, sier hun.

- Reinkjøtt er smaken av vidda; av dyrene som beiter i villmark, som følger årstidsvariasjonene og preges av omgivelsene. Reinsdyrkjøttet er av det sunneste kjøttet vi kan spise. Den samiske kulturen er levende og gir matopplevelsen en ekstra dimensjon fordi samene følger flokken gjennom sine 8 årstider fra krevende beitesesong vinterstid, flytting og kalving på våren, frodige sommerbeiter til høst, brunst og slaktetid.

Det er derfor særlig gledelig at også de unge spiser mer reinkjøtt, sier Listhaug, som understreker at det nå er viktig å bruke anledningen til å ta ut det potensialet som ligger i reindriftsnæringen. - Dette vil både bidra til å sikre en fortsatt livskraftig reindriftsnæring og til at flere forbrukere får gleden av å smake kvalitetsprodukter fra norske fjellvidder, sier landbruks- og matministeren.