– Det var jo dramatisk fordi vi har jo litt dårlig tid. Det står jo om å redde ei lita jente, sier seksjonsleder i politiet i Orkdal, Randi Fagerholt til Nea Radio. Jenta var den siste som ble reddet ut fra huset. En er omkommet og seks er lettere fysisk skadd, etter raset i går kveld i Valsøyfjorden i Heim kommune.

Avdøde ble funnet i huset, den to-årige jenta ble funnet inne i huset i en luftlomme nede i rasmassene i følge Aftenposten. I tillegg til avdøde og to-åringen var det tre andre personer i huset som kom seg ut på egen hånd.

– En person reddet seg ut fra campingvogna uskadd, og en person fikk klemskader på utsiden av campingvognen og huset, sier Fagerholt.

Heltemodig innsats

Det var utfordrende forhold på stedet, og det var uklart om det var trygt for redningsmannskapene i forhold til nye ras når de gikk inn for å redde toåringen.

– Det gikk jevnlig nye ras i området. Vi måtte tenke på bygningsstøtte og sikkerhet for mannskapet. Vi hadde et veldig fokus på sikkerheten, sier utrykningssjef i Børge Henden i Heim brannvesen, til Aftenposten.

Mens de jobbet for å redde liv, var det pågående ras i og rundt huset.

– Det rant leire på begge sider av huset. Vi laget oss et visuelt alarmsystem med vakter for å kunne foreta hurtig evakuering, sier han.

– Det var dramatisk?

– Det var det, ja. Jeg har aldri vært borti noe lignende. Det var en kjempestor operasjon og vanvittig innsats. Redningsetaten både i Trøndelag og Møre og Romsdal. Klapp til alt mannskap, sier Henden.

Heltemodig innsats fra redningsmannskapene i går kveld. Foto: Odd Arne Halaas.

Hund lokaliserte

Brannmannskapene fikk etter hvert laget en sikker korridor inn i huset. Hunden ble deretter sendt inn, og den fant lukt fra jenta.

– De hørte lyder fra toåringen slik at de kunne lokalisere henne delvis på grunn av det inne i huset, sier Fagerholt. Redningsmannskapene fikk kontroll på jenta og fraktet henne ut. Hun ble fløyet til St. Olavs hospital. Hun var den siste som ble reddet ut.

– Jeg må bare berømme den jobben som ble gjort, av alle nødetater på stedet, understreker Fagerholt.

Det var fire til fem redningspersoner som deltok i operasjonen med å sikre korridoren, bære inn utstyr og frakte ut bygningsmasse og leire.

Henden er ikke i tvil om at flaks bidro til å redde jentas liv.

– Det har vært en luftlomme der inne, sier han.

– Det var veldig krevende med tanke på de forholdene som var og krevende med tanke på at det var snakk om ei lita jente som skulle reddes ut av huset, sier Fagerholt.

Hør intervjuet med Fagerholt her: