I forrige uke kom nok en renteheving fra Norges Bank, denne gangen på 0,25 prosentpoeng. Dermed har styringsrenta gått fra null til 4,25 prosent på litt over to år. Målet med rentehevingene er å dempe prisveksten, som i samme periode har ligget godt over inflasjonsmålet på 2 prosent.

Dempe effekten

Grong Sparebank kunne i en børsmelding i går melde at de ser en betydelig nedkjøling av økonomien og Administrerende banksjef, Jon Håvard Solum, uttrykker bekymring for at den medisinen som nå gis, kan være for sterk; - Vi ønsker å bidra til å dempe effekten for våre kunder og ikke redusere kjøpekraften mer enn nødvendig. Dette har vi mulighet til på grunn av god og sunn bankdrift over flere år, sier Solum. For å bidra til å sikre at innstrammingen av folks privatøkonomi ikke blir hardere enn nødvendig, har Grong Sparebank besluttet å heve utlånsrenten på boliglån med ca halvparten av Norges Bank sin renteøkning. Innskuddsrentene vil imidlertid bli hevet med 0,25%.

Annerledes

Selbu Sparebank har valgt å gjøre det litt annerledes. Espen Eriksen, administrerende banksjef i Selbu Sparebank sier at de øker renta med 0,25 prosentpoeng for de aller fleste, man har valgt og holde unna flexilånene. I juni hadde de bare en halv endring for landbrukskundene i Selbu og Tydal.

Tror på økning

På spørsmål om hvordan renteøkningen vil på virke vanlige barnefamilier, svarer Eriksen: -De fleste vil få en økning på 0,25. Når det gjelder innskudd så venter ikke banken i to måneder med å øke renten, men effektuerer det umiddelbart. Eriksen tror neste renteøkning kommer i desember, men følger utviklingen veldig tett.

Hør intervju med Eriksen her: