- Det er lagt til grunn at deltakelse i Helseplattformen er frivillig for kommuner og fastleger, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i et svarbrev til kommunedirektørene i Stjørdal, Meråker og Frosta.

Opp til kommunene

Tidligere i år gikk helseminister Ingvild Kjerkol ut med det kommunene oppfattet som et press til å signere kontrakten med Helseplattformen. I et innlegg på Helseplattformen sine nettsider sa hun at dette er alternativet til kommunene i Midt-Norge.

- Betyr det at Helse- og Omsorgsministeren mener at kommunene i Midt-Norge må tiltre Helseplattformen uten en konkurranse? Er det tenkt slik at departementet pålegger kommunestyrene å tiltre Helseplattformen uten at kommunedirektørene i henhold til kommunenelovens paragraf 13-1 gjør egne utredninger før kommunestyrene tar egne valg, spurte deretter kommunedirektørene i et brev til departementet.

Helse- og omsorgsdepartementet skriver videre i svaret sitt at det er opp til kommunene å sørge for at journal- og informasjonssystemene i virksomheten er forsvarlige. De viser også til at det er etablert en tilskuddsordning i Helse Midt-Norge, som tilsvarer den faste investeringskostnaden for kommuner og fastleger.

- Det er lagt til grunn at kostnaden fordeles mellom kommunene basert på innbyggertall, skriver de. - Ordningen er etablert for å legge til rette for deltakelse fra kommuner og fastleger i Midt-Norge.

Det er hver enkelt kommune som må avklare kostnads- og finansieringsmodell med Helseplattformen, avslutter de.

I dialog med 12 tilbydere

- Det er veldig greit å få denne avklaringen fra departementet, sier kommunedirektør i Stjørdal, Tor Jakob Reitan.

Av 66 kommuner i Midt-Norge har så langt 38 sagt ja til å gå inn i prosjektet. 16 kommuner har ennå ikke behandlet spørsmålet om deltakelse politisk, men saken skal opp i kommunestyrene i løpet av våren. Stjørdal kommune er i gang med å utrede andre alternativer, og har satt saken på vent inntil videre.

- Frosta, Meråker og Stjørdal er i dialog med 12 tilbydere, som vi skal ha en-til-en-samtalar med. Dette er leverandører fra øverste hylle kvalitetsmessig - de beste på markedet nasjoalt satser her ser vi, opplyser Reitan.

Stjørdal kommune har satt seg som mål å bestemme seg i løpet av 2023, og ønsker å ha et nytt system på plass i 2025.

- Hvilket system det blir skal kommunestyret bestemme. Mange kommuner følger nøye med oss og hva vi gjør, og på et informasjonsmøte hvor prosess og tidsplan ble gjennomgått nylig, deltok hele 35 deltakere fra 11 kommuner i Trøndelag og Møre.

Tor Jakob Reitan, kommunedirektør i Stjørdal kommune. Foto: Knut Bløtekjær / NRK