Norske Samers Riksforbund (NSR) ligger an til å nesten kopiere valgresultatet fra brakvalget i 2017. Etter at 87 prosent av stemmene er opptalt, ser det ut som med 31,4 prosent av velgerne har gitt sin stemme til NSR (mot til sammen 32,3 prosent i 2017 sammen med felleslista i østre valgkrets med Samefolkets parti).

NSRs presidentkandidat SIlje Karine Muotka er stolt og ydmyk over å ha fått velgernes tillit.

– Velgerne har gitt sin tydelige støtte til den linjen som NSR har ført på Sametinget de siste årene. De ønsker et tydelig og sterkt Sameting, og bidrar med det til å motvirke de kreftene som vil bygge ned vår plass i samfunnet, og vår mulighet til å bli hørt, sier Muotka.

– Vi skal forvalte tillitten til det beste for Sápmi, og vil fortsette å jobbe for å løfte samisk språk- og kultur og bidra til utvikling i samiske lokalsamfunn. Jeg er beæret og for denne tillitserklæringen fra velgerne, som ved stemmeurnene har vist at de ønsker fire år til med god NSR politikk, fortsetter Muotka.

– En lang og intens valgkamp har båret frukter

-   Vi har reist rundt og møt folk over hele Sápmi. Vi har fått høre hvor skoen trykker hos folk over hele landet, og fortalt om våre løsninger. Jeg er stolt over det arbeidet alle våre kandidater og frivillige har gjort for NSR i valgkampen, og jeg gleder meg til å ta fatt på arbeidet på sametinget sammen med våre dyktige politikere. Nå starter jobben, sier Muotka.

NSR vil de neste dagene invitere til samtaler med andre partier på Sametinget med mål om å danne en flertallskonstellasjon.

- Vi ønsker et samlende og stabilt samarbeid på Sametinget. Vi har god erfaring med å samarbeide, og jeg er sikker på at vi skal få til en tiltredelseserklæring som vi, våre samarbeidspartnere og det samiske folket kan være fornøyd med, avslutter Muotka.

Maja Kristine er inne

Maja Kristine Jåma fra Snåsa er en av de nye representantene som nå skal møte i Sametinget.

Hun mener den sørsamiske valgkretsen har gjort et godt valg og hun er svært godt fornøyd med å være inne med det som ser ut til å ende med tre av fire mandater.

– Jeg kunne nesten ikke drømt om et slikt resultat. Jeg er spent på om det holder helt inn, men slik det ser ut nå så har vi gjort et knakende godt valg, sier hun.