I grålysningen lørdag morgen samlet Trøndelag Kjørerlag seg i skyggen av Kristiansten festning i Trondheim, klare til å ta fatt på den 10 dager lange ferden mot Rørosmartnan, slik det har blitt gjort i hundrevis av år. Men en ting er nytt, nemlig at lasskjørerne får starte fra Trondheim og ikke Singsås, slik de har gjort til nå.

– Jeg tror ikke det har blitt kjørt lass fra Trondheim siden jernbanen kom på 18-hundretallet, sier leder i kjørerlaget, Jorolf Rådal.

– Det er også ekstra spennende at vi får dra herfra i år, siden det er 300 år siden genereal Armfeldt dro den samme ruta, mener han.

Saken fortsetter under lydklippet

Spennende

Rune Gaustad er sjef for Luftkrigsskolen i Trondheim og kommandant ved Kristiansten festning.

– Vi syntes det er flott at kjørerlaget vil ta utgangspunkt i Festningen når de nå drar til Røros, sier han og forteller at også forsvaret vil markere general Armfeldts dødsmarsj for 300 år siden.

– Vi skal holde en markering for publikum her den 19. august, sier han, mens historisk riktig kledde medlemmer av kjørerlaget gjør seg klare til å spenne hestene for vognene som skal trekkes sørover i 10 dager.

Saken fortsetter under bildet

Samlet: Medlemmene i Trøndelag Kjørerlag samler seg i grålysningen for å ta fatt på den første etappen av ferden Røros; nemlig turen ned til Nidarosdomen hvor publikum og folkemusikere venter. Foto: Anne Gundersen

Domen

Første stopp for lasskjørerne er Nidarosdomen.

– Vi kjører ned dit først og der blir det en aldri så liten folkefest med folkemusikere og litt forskjellig. Deretter kjører vi til Sverresborg hvor vi skal spise lunch, sier Rådal. Utpå dagen går turen videre langs ruta som har vært en viktig handels- og ferdselsåre i uminnelige tider.

– Vi gleder oss til å ta fatt, avslutter Jorolf Rådal, i det lasten sjekkes en siste gang og hester og kjørere endelig får ta fatt på vinterens vakreste eventyr.