– Jeg innser at jeg har booket et litt for tett program. Jeg burde antagelig hatt et par dager når jeg først er her, sier Jon Georg Dale i forkant av åpningen av Rørosmartnan.

I forbindelse med en rundreise i regionen besøker Dale Røros og martnan, men blir ikke lenge, da ferden allerede tirsdag går videre til Nord-Østerdalen. Før han drar skal han holde tale under åpninga.

– Jeg skal heldigvis få oppleve martnan fra scenen også, og det gleder jeg meg veldig til. Det er fantastiske kulisser her, så dette kommer til å bli bra. For meg som er vant med bondeaksjoner, så blir det et hyggelig avbrekk.

– Ikke siste gangen jeg er her

Dale skal også dele ut Matmerks Spesialitetsmerke.

– Røros er for meg et av fyrtårnene i landet innen lokalmatsatsing, så jeg skal dele ut et spesialitetsmerke til en av flere lokalmatprodusenter her oppe, sier Dale.

Dette er første gangen Dale er her under Rørosmartnan.

– Jeg har lest litt i forkant, og martnan er jo beryktet landet over. Jeg vet litt om hvor viktig dette er for mange av de næringene jeg har jobbet med, hvor viktig det tradisjonelt har vært med handel og hvor viktig det er med den satsinga som skjer nå på lokalmat, reiseliv og kultur. Så jeg gleder meg veldig til å oppleve dette, sier han og fortsetter: – Det er åpenbart at dette ikke er den siste gangen jeg er her.

Anbefaler å besøke bakgårdene

Martnasgeneral Lillian Sandnes anbefaler statsråden å gå en tur i gatene og ta en tur innom bakgårdene.

– Ta en tur innom bakgårdene og ta steget hundre år tilbake til tid, for så i neste øyeblikk å oppleve det urbane kafélivet og utelivet i Rørosgatene, sier Sandnes.

Hør hele intervjuet med Dale og Sandnes her: