- Jeg gleder meg, sier en spent Helse og Velferdsdirektør i Trondheim kommune dagen før det nye pasientjournalsystemet rulles ut.

Wenche Dehli er sikker på at kommunen er godt forberedt på eventuelle utfordringer og problemstillinger de vil møte i starten.

- Noe kommer til å dukke opp

Torsdag ettermiddag kalte kommunen inn til pressekonferanse sammen med Helseplattformen AS, for å fortelle at natt til lørdag 7. mai klokken 03.00 skjer det det har jobbet med i mange år og som de har ventet på å komme i gang med lenge.

- Da slår Helseplattformen seg på og overtar for alle systemene vi har, forklarer Dehli.

- Noe kommer jo helt sikkert til å dukke opp, og da er det bare å håpe at vi er så godt forbedrede som vi tror vi er.

Pressekonferanse med Trondheim kommune og Helseplattformen AS om det det nye journalsystemet som rulles ut natt til 7. mai. Foto: Karin Jegtvik

Har hatt flere møter

I forrige uke ble det kjent at St. Olavs hospital, som skulle starte opp samtidig med Trondheim kommune, har bestemt seg for å utsette oppstarten til høsten.

Regningen er det Helse Midt-Norge som må ta.

Årsaken er at de mener systemet er uferdig, at det fortsatt inneholder en del kritiske feil og mangler og at de ikke har fått tilstrekkelig tid til opplæring av ansatte. Dette mener de vil gå på bekostning av pasientsikkerheten.

Trondheim kommune har vurdert det annerledes, men før helga kom det en bekymringsmelding fra de tillitsvalgte i kommunen til ledelsen. Der uttrykte også de bekymring for pasientsikkerheten og at journalsystemet har tekniske mangler.

- Vi har hatt flere møter med ansatte denne uka, sier Dehli.

- Vi kjenner godt til deres bekymringer og har satt inn tiltak på alle punktene som er nevnt i brevet. Det er vi som ledere som har ansvar for å vurdere om dette er forsvarlig eller ikke, og vi mener det er forsvarlig. Det står vi fortsatt fast ved, fortsetter hun.

Dehli er sikker på at det kommer til å dukke opp uventede utfordringer i oppstartfasen, men mener de er godt skodd for å håndtere det som dukker opp.

Aldri avgjørende for pasientsikkerheten

Administrerende direktør i Helseplattformen, Torbjørg Vanvik, mener de har kontroll dagen før dagen. Hun er glad Trondheim kommune - med sine 8500 ansatte - velger å kjøre i gang som planlagt.

- Vi har respekt for at ansatte er urolige, og det er fint at tvilen kommer fram for da kan vi gjøre noe med det, sier hun.

- Kan du garantere at dette er forsvarlig og at det ikke går på bekostning av pasientsikkerheten, som tillitsvalgte både ved kommunen og St. Olavs frykter.

- Pasientsikkerheten ivaretas aldri av et IT-system alene. Et IT-system er aldri avgjørende for pasientsikkerheten, mener Vanvik.

- St. Olavs må gjøre sine vurderinger, men dette er en løsning som kan utvikles i det uendelig og vi er enige med Trondheim kommune i at løsningen er ferdig nok til å tas i bruk, sier Vanvik.

Torbjørg Vanvik, Administrerende direktør i Helseplattformen AS. Foto: Karin Jegtvik

Dyktige folk med

Magefølelsen er god like før det braker løs, forteller den administrerende direktøren.

- Jeg føler meg trygg på at dette skal gå bra. Vi forventer utfordringer underveis, men det skal vi klare å håndtere. Vi har med oss dyktige folk, sier Vanvik.

Hør intervjuene med Wenche Dehli og Torbjørg Vanvik her: