I dag, tirsdag, går startsskuddet for årets Barokkfest. Festivaldirektør Martin Wåhlberg er stolt over de mange store stjernene som kommer til Trondheim denne uken.

Barokkfest har bitt ett av årets absolutte høydepunkt, for de stadig flere som setter pris på klassisk musikk av høy kvalitet.

- Det er nesten vanskelig å skulle velge artister å framheve, ettersom vi kan by på store, internasjonale navn så og si hver eneste dag, sier Martin Wåhlberg, mens kveldens store åpningskonsert nærmer seg med stormskritt.

- Jeg vil likevel gjerne nevne vår spektakulære oppsetning av Monteverdis Orfeo i Vår Frue kirke. Det er Britiske Fagiolini, med en besetning på hele 30 musikere og sangere, som skal fremføre verket som regnes for å være verdens første opera. Her kan jeg love en fantastisk opplevelse, sier Wåhlberg.

Musicus

I tillegg til internasjonale stjerner, byr Barokkfest også på mer lokale storheter.

- Vi er veldig glade for å kunne presentere Musicus,  som har utspring i Røros. Det er John Ole Morken og Olav Luksengård Mjelva som er drivkreftene bak ensemblet og de har noe helt spesielt å by på. Skomakeren som var tilknyttet gruvene var tydeligvis også den offisielle musikeren og han skrev ned musikken som ble spilt til fest i Bergstaden på 1700-tallet, forteller Wåhlberg.

- Musicus skal framføre denne musikken som forøvrig er et godt eksempel på at klassisk musikk blandet seg med folkemusikk. Utrykket blir både røft og fengende, lover Wåhlberg.

Søsterfestival

I tillegg til Barokkfest går også søsterfestivalen Spor i samme tidsrom.

- For tre år siden utvidet vi festivaluken til også å omfatte en litteraturfestival. På samme måte som Barokkfest fokuserer på historisk musikk, fokuserer Spor på historisk litteratur. I mange tilfeller komplementer arrangementene hverandre, som for eksempel ved foredrag i forkant av konserter. Vi er også veldig stolte av å ha fått Kjartan Fløgstad og Fredrik Wandrup til åpningskonserten, hvor de skal snakke om litteraturens magi. I tillegg blir konserten en storslagen Bach-mønstring med den fremragende organisten og cembalisten Jean-Luc Ho i spissen.

Stor vekst

Det er fem år siden Barokkfest ble arrangert for første gang og festivalen hatt en enorm vekst.

- Vi har aldri forhåndssolgt så mange billetter som vi har i år og vi regnes faktisk nå for å være Norges største festival for Barokkmusikk. Det neste målet må helt klart være å bli en av verdens aller beste festivaler i sjangeren, mener Martin Wåhlberg.

På bildet: Leder for Barokkfest, Martin Wåhlberg.

Hør hele intervjuet her: