– Økouka er en samling av arrangementer og aktører som på ulikt sett jobber for et bærekraftig, økologisk landbruk, og som tar opp miljø- og klimaspørsmål, forteller Gunhild Nyaas.

Sammen med Berit Selboe-Coote er hun koordinator for Økouka Nord-Østerdal og Røros. Økouka er en landsdekkende feiring av økologisk og biodynamisk mat og landbruk, som ble startet opp i Nord-Trøndelag i 2011 under navnet Økoveka.

– Det er ei uke på høsten, hvor vi prøver å skape en positiv «drive» og en motivasjon til å bli med å bidra i sine nærmiljøer og i sitt hverdagsliv, sier Nyaas.

– Det finnes ikke noe arrangement i regionen som egentlig setter et konkret fokus på økologi og miljø, så det er positivt å kunne bidra med den vinklingen, legger Selboe-Coote til.

Fra vegetarmatkurs til foredrag om batteri

Økouka varer fra førstkommende lørdag til neste søndag, og starter med høstmarked på Osmoen, hvor det blir salg av økologiske eller kortreiste produkter, som grønnsaker, yoghurt, ost, pølse og flatbrød, i tillegg til kaker og kaffe.

– For meg er Osmoen høstmarked den ordentlige starten på den fine høsttida. Nå er jo høsten allerede godt i gang, men uansett så er det en veldig fin og koselig dag på Osmoen, sier Selboe-Coote.

Deretter er det et vegetarmatkurs på søndag, i regi av Fremtiden i våre hender, hvor kokk Danny Elvestad fra Credo restaurant i Trondheim kommer for å holde kurset.

Artikkelen fortsetter etter lydklippet.

– Når man snakker om det grønne skiftet, så er det jo en vanvittig økning i bruken av batterier, så dette er et foredrag om bruk og resirkulering av batteri, og om miljøperspektivet på overgangen til batterier, sier Nyaas.

Så, til neste helg, er det filmkveld med «bærekraftig buffet» på Solheim Pensjonat. Da er det visning av filmen Tomorrow, som skal inspirere til handling gjennom å vise frem små miljøtiltak man kan gjøre i hverdagen.

– Sammen med den skal vi nyte overskuddsmat fra lokale dagligvarebutikker. Da er det mat som både er like god etter datostemplinga, overskuddsmat og økologiske produkter. Det blir en koselig kveld med mat, film og felleskap, sier Selboe-Coote.

Så avsluttes uka på søndag med et kurs i fermentering.

Har tro på publikumsrekord

Dette er tredje gangen Økouka blir arrangert i Nord-Østerdal og Røros. Både Nyaas og Selboe-Coote har vært med siden starten.

– Alle som prøver å arrangere noe vet at man ikke alltid har turbosuksess første året. I fjor hadde vi noen arrangementer som ikke var så godt besøkt, men i år tror jeg vi vil få et fint antall på alle, sier Nyaas og fortsetter:

– Jeg tror vi vil få publikumsvekst i år. Folk blir mer og mer interesserte, og så blir vi kanskje flinkere og flinkere til å finne arrangementer folk interesserer seg for.