Trøndelag ligger på landssnittet i utbetalinger pr innbygger og utviklinga speiler i stor grad tendensen forøvrig i landet.

Aldrende befolkning – og redusert ledighet

Alderspensjon utgjorde halvparten av utbetalingene i Trøndelag i fjor og var på 18,7 milliarder. Økningen i alderspensjon var 5 prosent sammenlignet med 2017 (økning på 861 millioner kroner). Det var også økning på 6 prosent i utbetalingene for uføretrygd og 3 prosent økning i kontantstøtteutbetalingene. Samtidig var det en reduksjon i utbetalinger til dagpenger med 17 prosent (reduksjon 157 millioner) og arbeidsavklaringspenger med 5 prosent (reduksjon 141 millioner).

- Vi har god aktivitet i arbeidsmarkedet i fylket og lav ledighet. Men befolkningen blir eldre og utbetalingene viser en tydelig utvikling med flere alderspensjonister. I tillegg ser vi også en bekymringsfull økning i antall uføre. Arbeidet med å inkludere flere av de som i dag står utenfor arbeidsmarkedet blir sentralt framover. Her må alle aktører på banen skal vi lykkes, sier Bente Wold Wigum, direktør for NAV Trøndelag.

Fakta om utbetalinger fra Nav i Trøndelag 2018:

Trøndelag ligger på landsgjennomsnitt når det gjelder årlig utbetaling per innbygger, kun 20 kr skiller Trøndelag og landsgjennomsnitt. Fosnes har de høyeste utbetalingene per innbygger. Trondheim har de laveste utbetalingene per innbygger. Fra 2017 til 2018 har Trøndelag en økning i utbetalingene på tilsammen 812 millioner. Økning i uføretrygd, yrkesskade og alderspensjon er hovedårsak til dette.

- Områder som dagpenger, sykepenger, arbeidsavklaringspenger, barnetrygd og foreldrepenger har hatt en nedgang, skriver Nav Trøndelag i ei pressemelding.