Yasin (22), Taibeh (20) og Ehsan (16) landet på Gardermoen med et rutefly fra Istanbul klokken 16.50 tirsdag ettermiddag, etter flere døgn i stor uvisshet.

Lørdag ble de tvangsutsendt fra Norge, men afghanske myndigheter ville ikke ta dem imot.

Rett på sykehuset

Stortingsrepresentant for SV, Lars Haltbrekken, var på Gardermoen på vegne av støttegruppen for Abbasi. Han kommer til å ta seg av de tre i Oslo den første tiden etter returen.

NRK melder at de tre ikke kom gjennom ankomsthallen, men ble raskt fraktet i minibuss til Ahus i Lørenskog der moren, Atefa Rezaie, er innlagt.

Krever gransking

Nestleder i Trøndelag SV, Bjørn Salvesen var lettet over utviklingen i saken da Nea Radio pratet med ham tidligere tirsdag ettermiddag.

Han sier at SV ved stortingsrepresentant Lars Haltbrekken nå vil kreve en gransking av prosessen rundt denne saken, både det juridiske grunnlaget for utsendingen, og ikke minst det helsemessige, der en eldre dame blir fraktet bevisstløs fra Røros Lufthavn - først til Gardermoen og så videre til Istanbul.

– Vi vil kreve full granskning fra justisdepartementet for få et svar på hvordan i all verden slikt kan skje, sier Salvesen som oppfatter situasjonen slik at også legeforeningen selv vil ta affære overfor eget personell for å se om dette er innenfor det regelverket foreningen skal jobbe med.

Hør intervju her: