Norsk Pelsjegerpris 2019 går til Harald Byberg for hans virke som pelsjeger, og ikke minst for hans bidrag nasjonalt, såvel som internasjonalt, til å holde fangsttradisjonene i hevd.

Om prisen

Prisen opprettet for å hedre fangstmenn, jegere, lag og/eller foreninger som nasjonalt og/eller internasjonalt har gjort, eller gjør seg særlig bemerket innen forvaltning og utøvelse av jakt og/eller fangst på en human, effektiv, samfunnsnyttig og/eller forvaltningsmessig bærekraftig måte. Prisen er også ment å skulle oppmuntre til å holde fangsttradisjoner i hevd. Prisen består av en skulptur i bronse av John S. Opdahl, laget av billedhugger Ole Mauseth, samt en «Pelsjegerpakke» med utstyr til en verdi av kr 5000,-. Prisen er opprettet av Anne C. Nesje Bjerkenås etter tillatelse av John S. Opdahl. Prisen blir utdelt under Villmarksmessa på Melhus søndag 31. mars kl. 1400 2019. Den ble første gang utdelt i 2016.

Juryen

Juryen består av Kjetil Bevanger (Norsk institutt for naturforskning, NINA), Hans Christian Pedersen (seniorforsker i NINA), juryformann jeger og pelsjeger Tommy Holden og Tor Punsvik (viltforvalter/seniorrådgiver i miljøvernavdelingen, Fylkesmannen i Agder). Konsulent er John S. Opdahl.

Juryens begrunnelse

Juryen har i år valgt en pelsjeger fra den harde kjerne av ødemarkspelsjegere i Norge. Harald Byberg fra Målselv, ble fascinert av jerven som ung, og vokste opp med jakt og friluftsliv. Familien har ei seter i Iselvdalen og da jerven tok rypene som han fanget, laget han sin første fangstfelle og fanget sin første jerv i 1960. Totalt har han fanget 25 jerv.

På grunn av en artikkel om ham i bladet Pelsjeger, og omtale av hans teknikker i boka «Håndbok for en Pelsjeger» av J.S. Opdahl, har hans metoder for å ta ut jerv blitt anerkjent og benyttet også i Sverige og Finland. Etter at «Håndbok for en Pelsjeger» ble oversatt til engelsk under tittelen «Scandinavian Fur Trapper & Hunter`s Manual», har hans metoder blitt benyttet også av amerikanske og canadiske pelsjegere.

En av grunnene til at «Scandinavian Fur Trapper & Hunter`s Manual» har blitt vurdert av amerikanske pelsjegere som beste bok noensinne skrevet om fangst, er Harald Bybergs jerveteknikker, som er beskrevet i detalj.

Juryen ønsker denne gangen å hedre en dyktig pelsjeger som har lagt ned mye tid og innsats i sitt virke, og som er opptatt av å videreføre gamle fangst- og jaktmetoder på mår, rev, jerv og gaupe. Norges pelsjegere har alltid vært en ressurs for landet med å holde rovdyrstammene på et akseptabelt nivå. Harald Byberg tilhører eliten blant våre pelsjegere. Han ble Årets Villmarking under Den Nord-Norske Villmarksmessa i Bardu i 1991. Han hadde den gang tatt ut 358 rev, 15 jerv og felt 49 elg. Prisvinneren har videreført gamle fangstradisjoner til yngre generasjoner og er titulert som Norges dyktigste jervejeger. Juryens begrunnelse og valg av Harald Byberg som prisvinner i 2019 var enstemmig.

Tidligere tildelinger

2016: Prisen ble første gang utdelt i 2016. Den ble da tildelt Dolf Moerkens og Henk van der Steen på vegne av de mange hundre bisamfangerne fra “Dutch Water Authorities” i Nederland.

2017: I 2017 ble prisen tildelt Per-Arne Åhlén, Svenska Jägareförbundet, og Fredrik Dahl, Svenska Jägareförbundet og Sveriges Lantbruksuniversitet (Inst. f. Ekologi, Grimsö forskningsstation) for deres innsats for å fange mårhund, slik at arten ikke sprer seg videre og blir en trussel mot stedegen fauna i Skandinavia.

2018: I fjor ble prisen tildelt Tom Aurebekk Udø for hans innsats for fangst av mink for å redusere bestandstettheten til denne introduserte rovdyrarten, som har vært en trussel i forhold til norsk fauna i omkring 90 år.

JERVEJEGER: Harald Byberg Foto: Astrid Byberg