Det har vært flere lyng- og gressbranner i Trøndelag de siste dagene, og brann- og redningstjenesten har rykket ut og slukket flere branner.

– Svært tørt

Mandag ble en mann i 70-årene anmeldt for mistanke om at han satte fyr på tørt gress, og at det kom ut av kontroll. Gressbrannen var i ferd med å spre seg mot et skogsområdet, men brannmannskapet fikk kontroll på situasjonen.

Nødetatene måtte også rykke ut til en grssbrann på Inderøya. Brannen startet som et bål i ei ståltønne, og så kom et vindkast som spredde glør ut på jorde. Tidligere på dagen rykket brannmannskapet ut til en gressbrann et annet sted på Inderøya.

– Vi ber om at de tutvises stor varsomhet med ild da det er svært tørt i nsaturen rundt om i Trøndelag i dag, skrev politiet i Trøndelag på meldingstjenesten X mandag formiddag.

Brannsjef i Værnesregionen brann og redning, Bjørn Rønning, stiller seg bak den oppfordringen.

– Jeg er veldig bekymret over det som skjer i terrenget nå. dette skjer hvert år, og for oss er det viktig å få snakke om dette i media, sier Rønningen.

Ikke totalt bålforbud

Fra 15. april til 15. september er det et generelt bålforbud, som betyr at det er forbudt å tenne bål, engangsgrill, bålpanner og annen åpen ild i skog og utmark.

Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.

– Det er jo sånn at hvis man velger å gjøre det, skal man ta risikovurderingen selv. Da må man ta forholdsreglene sp det ikke går galt, sier Rønning.

– Den enkelte er selv ansvarlig for det de gjør, så det har ingen hensikt å ringe til oss og spørre om tillatelse.

Fortsatt tørt

Rønningen oppfordrer folk til å levere hageavfallet sitt på gjenbrukstorget, i stedet for å fyre det opp hjemme.

– Jeg synes det blir litt feil - spesielt i bebyggelse. Vi har mange asmatikere og allergikere rundt oss, som sliter med all røyken et bål medfører. Vi har et utmerket gjenbrukstorg, som vi kan levere slikt avfall til. Og gjenvinne det til fin matjord, oppfordrer Rønning.

Det ser ut til at det kan bli tørt en stund framover, ifølge Yr.no.

– Brannfaren vedvarer til vi får godt med nedbør som fukter opp, og det begynner å bli grønt. Men enn så lenge er det mye brunt og grått gress fra fjoråret rundt om kring, og det skal veldig lite til før dette tar fyr, og da sprer det seg veldig fort, sier Rønning.

Hør hele intervjuet med brannsjef i Værnesregionen, Bjørn Rønning, her: