- Det er som jeg har sagt tidligere. Hvis vi ikke sier ifra, vil kommunen tro at dette er noe vi aksepterer, og det er det så absolutt ikke. Det sier Anette Dahl Solbakken fra Ålen om kommunens jordmortilbud. Hun har selv fersk erfaring med tilbudet. For kun ti uker siden kom lille Jørgen til verden.

Dahl Solbakken sier tilbudet ikke er bra, og heller ikke har vært det på en stund.

- Det har vært varierende siden i fjor. Noen har blitt fulgt opp siden starten på svangerskapet, mens andre knapt har vært inne hos jordmor. Det er litt tilfeldig ut ifra når termin er, sier Dahl Solbakken, som videre sier det er verre for de med termin senere på året:

- Noen har fått de kontrollene de har krav på, mens det er de som får barn senere i år som opplever å ikke ha vært på kontroll siden mai.

Det var Arbeidets Rett som først omtalte saken.

- Sårbart og veldig personlig

Dahl Solbakken påpeker at de som jobber som jordmødre prøver så godt de kan, og at det ikke er hos de problemene ligger. Flere i barselgruppa har ifølge Dahl Solbakken opplevd å være til kontroll hos fastlege istedenfor hos jordmor. Hun er tydelig på at en jordmor har en annen spesialkompetanse enn en fastlege, og sitter på kompetansen rundt mor og barn.

Dere har blitt tilbudt å reise til St. Olavs. Hvordan opplever dere det tilbudet?- Det er langt å dra og du kommer til personer som ikke kjenner deg. Ja, det er bedre enn ingen ting, men det er samtidig litt forskjell på hvordan vi nybakte foreldre og gravide er til å snakke med folk de ikke har truffet tidligere. Det er sårbart og veldig personlig. Det å prate med noen du ikke har truffet før oppleves ikke som trygt nok.

Fjellregionen står i sommer under jordmor i fire uker. Dersom man kontakter jordmorberedskapstelefonen, blir man automatisk satt over til St. Olavs.

Underskriftskampanje

I et brev til kommunen som er signert av 44 gravide og nybakte fedre/mødre i Holtålen, ber barselgruppen om en bedring av dagens tilbud. Samtidig belyser de dagens situasjon, som de mener er langt fra god nok. Dahl Solbakken håper de med dette vil få til en løsning så raskt som mulig, eventuelt at kommunen kjøper tjenester av andre kommuner.

- Jeg mener du har krav på kontroll hver 14 dag fra uke 30, som jeg mener gravide skal. Nå blir det tilbud hver 4 eller 6 uke, og da skal både miljøet i magen og mor følges opp. Derfor synes jeg det ikke godt nok slik det er nå, og da må man si ifra.

Den nybakte moren er ikke i tvil om hvem problemene ligger hos.

- Det er kommunen og dens bruk av ressurser som er problemet. En 20 prosent stilling er ikke nok!

Kommunen svarer

Nea Radio har vært i kontakt med kommunen vedrørende en kommentar til saken, samt kritikken fra barselgruppen. Kommunen viser til deres svar hos Arbeidets Rett.

Der skal kommunen, ifølge avisen, være godt kjent med at jordmordekningen i kommunen i en periode har vært for dårlig, og at de skulle ønske det ikke var tilfellet. Kommunen har lenge jobbet internt med å finne løsninger for å sikre bedre tilgang til jordmor i Holtålen.

– Blant annet ønsker vi å øke stillingsprosenten, og eventuelt ansette jordmor i egen kommune i stedet for å kjøpe tjenesten. Dette er noe som må jobbes inn i kommunens budsjett, skriver kommunen til avisen.

Kommunen opplyser til avisen at de har vært i kontakt med andre kommuner vedrørende muligheten for kjøp av jordmortjenester. Disse kommunen må første se på sin egen kapasitet, slik at det ikke går på bekostning av deres kommunes egne innbyggere.

Hør hele intervjuet med Anette Dahl Solbakken i lydfilen under.