Gassgrillen din kan brukes i mange år så lenge du passer på å oppgradere et par viktige ting. Men hva gjør en rusten rist med grillmaten?

Grillsesongen er offisielt åpnet, men hvordan står det egentlig til med redskapen? 26 prosent av norske gassgrilleiere opplyser at grillen deres er fem år eller eldre, viser en undersøkelse YouGov har gjort for forsikringsselskapet If.

Det øker sjansen for å få i seg litt rust. Men gjør det noe?

- Rust er ikke noe annet enn oksidert jern, og det er ufarlig å få i seg litt gjennom grillmaten. Du må nok spise ganske store mengder med rust før det gir noen helseplager, sier lege Wasim Zahid, kjent fra Twitter og NRK-serien "Hva feiler det deg?".

Men han oppfordrer til renhold.

- Likevel er det en god regel å rense grillen skikkelig før hver sesong, samt en enkel rens etter bruk for å fjerne gamle matrester, sier Zahid.

Enkelt å skifte

Du har adskillig viktigere ting å sjekke enn rust før grillsesongen starter.

- Det viktigste du gjør er å kontrollere at gasslangen er hel og at den svarte av- og på-knappen på regulatoren som festes på gassflasken fungerer som den skal, sier fagsjef Terje Hagelund ved If Sikkerhetssenter i Hobøl.

Slangen skal ikke få sprekker når du bøyer den. Den er datostemplet med produksjonsår og bør byttes jevnlig. Anbefalingene fra eksperter på brannsikkerhet varierer mellom annet hvert eller tredje hvert år.

En enkel metode for å sjekke om slange, slangekoblinger og av-og-på-knapp er tette, er å lage en tykk såpeblanding og smøre på. Hvis det er lekkasje, vil den vise seg som bobler i såpeblandingen når du skrur på gassen.

- Er du i tvil, er det like greit å bytte med én gang. Gummislanger er ferskvare og blir morkne etter en tid i sola. Som regel får du kjøpt sett med både slange og regulator i ett, sier Hagelund.

37 prosent av gassgrilleiere har aldri har skiftet slange, viste undersøkelsen som ble utført for If i fjor.

- Langt flere bør ha slangebytte som en fast del av vedlikeholdet. Slangen festes godt ved å skru til slangeklemmebåndet. Det er en veldig enkel operasjon som de aller fleste klarer selv, sier Ifs branntekniker.

Brennes av

Sitter gamle matrester fortsatt fast på risten fra i fjor, er løsningen å brenne dem av.

- Sett gassgrillen på full guffe med lokket lukket. Etter fem minutters tid vil matrestene være forkullet. Når grillen har kjølt seg ned, kan du gå over med en grillbørste eller annen børste med stålkost. Børst løs forkullede rester, og fjern dem fra grillbunnen, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

Risten trenger en runde med stålull eller gryteskrubb. Bruk varmt vann og en kjøkkenspray.

- Jeg tror de fleste skjønner omtrent når det er på tide med en vask. Vi har aldri mottatt skademeldinger fra folk som har spist så mye rust at mageinnholdet lager utslag i sikkerhetskontrollen på flyplasser, sier Clementz.

Hvis grillristen er rustet i stykker eller tenneren ikke virker, kan det være over og ut for grillen hvis du ikke får tak i reservedeler. Men først bør du sjekke om skaden dekkes av garantien. Og om du har spart på kvitteringen. Grillprodusenter kan operere med ti års rustgaranti på brennere og tre eller fem år på grillrister på bestemte modeller. Garantien gjelder mot gjennomrusting, ikke overflaterust.

SIKKER GRILLSTART:

1. Sjekk om slange og koblinger er tette.

2. Grillen skal stå minst én meter fra husveggen. Gassflaska skal stå litt unna grillen.

3. Tøm oppsamlingskaret for matrester og fett, sitter under grillen. Bytt oppsamlingskoppen.

(Newswire/If)