Det sier kommunikasjonssjef i Frende Forsikring, Heidi Tofterå Slettemoen i en pressemelding.

82 prosent sier at de er bekymret for privatøkonomien sin, ifølge en undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring.

- I mai kom det største rentehoppet på over 20 år, og nå i august ventes det at Norges Bank hever styringsrenten igjen, sier Tofterå Slettemoen.

Dette er vi mest bekymret for

1 Mat- og råvarepriser – 23 prosent

2 Strømpriser – 16 prosent

3 Renteoppgang – 16 prosent

4 Helsa mi – 12 prosent

5 Drivstoffpriser – 11 prosent

6 Jobben min – 5 prosent

Færre enn 1 av 5 av de 1005 spurte er ikke bekymret for noe av dette.

Så mye stiger matprisene

På listetoppen troner frykten for økte mat- og råvarepriser. Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at matprisene steg med 5,6 prosent fra juni i fjor til juni i år.

- Det er voldsomme stigninger over kort tid. Slikt merkes godt i lommeboken til nordmenn flest, sier Slettemoen.

Blant matvarene som har steget mest i pris det siste året finner vi fryst frukt (21,9 prosent), kaffe (19 prosent) og fersk og kjølt fisk (16,6 prosent). Tallene kommer fra SSB.

Dyr sommerstrøm

På andreplass på lista kommer bekymring for strømprisene. Sommeren har gitt rekordhøye strømpriser flere steder i Norge. Analytikere varsler allerede at vinteren kan bli knalltøff.

Hvor mye vann som er i magasinene når vinteren tar til blir avgjørende.

- Selv om en del av oss har hatt en regntung sommer kan det fort være noe vi er veldig glade for om noen måneder, sier Heidi Tofterå Slettemoen.

Mye ny gjeld

Den siste pallplassen går til renta, kun skilt med få desimaler fra strømprisene. Gjennom pandemien steg boligprisene og nordmenn brukte store summer på å pusse opp, kjøpe ny bil og båt. Ifølge Frendeundersøkelsen brukte mer enn 1 av 3 nordmenn mer penger enn planlagt gjennom pandemien.

- Den personlige gjelden hos nordmenn har økt og det merkes nå når prisene stiger. Økte boliglånsrenter gjør at det blir tyngre for mange å få regnskapet til å gå i pluss hver måned, sier kommunikasjonssjefen.