KRISTOFFERFURBERG, MORTENENGER

Ekstremværet har fått navnet Gyda og er på rødt farenivå. Det melder Meteorologisk institutt tirsdag.

Rødt farenivå er det høyeste farenivået for regn.

– Dere får Gyda rett i fleisen, så min oppfordring er at nå må folk være forberedt på mye vann, sier vakthavende meteorolog Eirin Walstad Ristesund ved Meteorologisk institutt til Adresseavisen.

Tirsdag varsles det også om rødt farevarsel for jordskred. Svært mange jord-, sørpe- og flomskred er forventet. Flere kan få store konsekvenser. Store hendelser kan nå bebyggelse, veg eller jernbane, ifølge varselet på yr.no.

Ekstrem situasjon

Vedvarende regn gjør at det ventes at flere stasjoner kan få rekord for døgnnedbør for januar, ifølge met.no. De skriver videre at det også mildt for årstida, slik at all nedbøren som faller, er ventet som regn også høyt til fjells.

– Det som gjør Gyda spesiell er at det kommer til å bli mye regn langt innover landet, sier Walstad Ristesund.

– Det ventes mellom 80 til 120 millimeter i løpet 24 timer fra onsdag formiddag, og med de milde temperaturene kommer snøsmelting og nedbør til å gjøre at det blir store mengder vann som skal bort, sier meteorologen.

I varselet beskrives situasjonen som ekstrem. Det er fare for overvann i tettbygde områder, stor fare for stengte veier og/eller overvann ved bekke- og elveløp. Videre varsles det om at mange reiser vil kunne få lengre reisetid og at kan bli vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning.

En del steder vil midlertidig kunne miste veiforbindelsen, gjerne i flere dager, ifølge varselet.

Fare for liv

Videre skriver Meteorologisk institutt at bygninger/strukturer kan kollapse som følge av nedbøren og at det er fare for liv om man havner i flomelver eller annen strøm. De varsler også om fare for lengre strømbrudd.

Meteorologisk institutt råder folk til å vurdere behov for forebyggende tiltak og ber alle om å følge lokale myndigheters instruksjoner og råd fra beredskapsmyndigheter. De ber videre folk om å unngå å kjøre i overvann, uten å vite hvor dypt det er, samt å vurdere nøye om reisen faktisk er nødvendig.

Samtidig ber de folk om å gjøre hjemmet klart for potensielt lengre strømbrudd.

Flere farevarsel

Flere jord-, sørpe- og flomskred er forventet. Det er blant farevarslene fra Meteorologisk institutt og NVE som tidligere er meldt. Mandag ble det også meldt om rødt farevarsel for snøskred i Trøndelag.