På østsiden av halvøya Frosta, med fantastisk utsikt over Trondheimsfjorden til Skatval, har noen gule kurver dukket opp.

- Jeg vet ikke, det er sikkert mange som synes jeg er tullete, sier Arve Nåvik på spørsmål om hva han har funnet på.

På gården Moksnes Ytre, knappe 3 km fra Frosta sentrum og under to mil fra E6, har Nåvik etablert en frisbeegolfbane.

17 millioner

Banen på Frosta er unik, da den er en av få baner som eies i privat regi, da mange av dagens baner eies av kommunene.

Det har derimot vært en lang prosess fra første tanke om banen ble sådd til første kurv kom.

- Da var det en nevø av meg, Mats Jakob Kvernmo, som hadde med seg noen frisbeekurver for 4-5 år siden som han satte mellom slåttene. Jeg ante jo ikke hva det der var for noe, men så etter hvert at det ble mer og mer populært, sier Nåvik.

Tidligere drev Nåvik som bonde, og hadde kuer stående ute på jordet, men den tid er over.

For en stund tilbake tok Nåvik kontakt med rådgiver, for å se hva som måtte gjøres for å opprettholde dagens krav til drift. Med bakgrunn i at fjøset er gammelt, og det derfor er begrenset hvor mye man kan bygge om, ble det klart at han måtte bygge nytt fjøs for å fortsette. En slik investering ville havnet på 17 millioner kroner, kanskje mer grunnet økte priser.

- Jeg har i dag en for liten melkekvote, og banken ble ikke med på det. Skulle jeg klart det, måtte jeg ha utvidet og hatt mer areal, og da konkurrere med grønnsaksbøndene om å leie jord. Med dette i hodet, samtidig som han visste at grønnsaksbøndene kunne prise han ut på leie av jord, begynte gårdens skjebne å bli klar.

- Hadde en prosess med kårkaillen på hva vi skulle gjøre, og landet da på å slutte med det når kravene er slik de er.

Banen ligger landlig til på Frosta, og med utsikt til fjord og jord. Foto: Henrik Einangshaug

40-årskrisa

De siste kuene ble etter hvert sendt til slakt, mens Nåvik begynte arbeidet med endret drift av gården. Etter å ha snakket med flere på Frosta om hva bygda manglet, fant han raskt ut at det ikke mangler folk, men aktiviteter.

Oversiktskart over banen. Minigolfbanen åpner senere i år. Foto: Moksnes Ytre

Han husket raskt på det nevøen hadde med for noen år tilbake, og bestemte seg nå for å videreutvikle denne ideen.

- Lekte da litt med den ideen der, for jeg er da en litt barnslig kar også, for må jo ha litt leker og slikt på en gård, sier Nåvik lattermildt.

Er det lov å kalle dette for 40-årskrisa?- Ja, kall det hva du vill, sier Nåvik og ler, før han fortsetter: - Jeg vet ikke helt jeg. Vi kan kalle det det, så får vi se hvordan det går.

Saken fortsetter under videoen av første kastet på banen, som ble utført av Jan Ove Hjelseng.

Skryter av terrenget

Selv om banen åpnet først sist lørdag, hadde to ivrige spillere kommet fredag ettermiddag, da de ikke hadde ledig tid lørdag. En av de to som kom tidlig, og som fikk æren av det første kastet, var Jan Ove Hjelseng fra Stjørdal. Hjelseng skryter av løypen.

- Terrenget ser fint ut, litt åpent og litt skog, så dette skal bli artig. Spent på hvordan utfordringene er utover i løypa.

Hjelseng har selv drevet en stund med frisbeegolf, og sier det enkelt forklart handler om å kaste en frisbee fra utkast til kurven på færrest mulig kast. Videre at det finnes en rekke ulike plater og type kast.

- Dette er en lavterskelsport som alle kan skaffe seg plate/frisbee til får å bli med å kaste, sier Hjelseng, som avslutningsvis sier sporten egner seg for alle.

Hør hele intervjuet med Arve Nåvik og Jan Ove Hjelseng i lydfilen under.