Den norske Friluftslivsprisen og Friluftslivets ildsjelpris deles ut av organisasjonen Norsk Friluftsliv og Friluftsliv for alle under festivalen «Friluftsliv for alle» 1. september.

– Noen har i større grad enn andre sett betydning av å ta vare på og å tilrettelegge for aktivt friluftsliv, i pakt med firluftlivets gode verdier. De har gått foran som tilretteleggere, veiledere og forbilder, skriver festivalen i en pressemelding, og fortsetter:

– Andre evner å formidle naturens vare og fine stemninger og dens storslagenhet gjennom ord og bilder, som kan gi en bredere forståelse for skaperverkets mangfold og oppmuntre til økt bruk av naturen – med sunn nysgjerrighet, forståelse og respekt for naturens verdier. Det er blant annet slike foregangsmennesker og også organisasjoner vi ønsker å hedre med Den norske Friluftslivsprisen.

Juryen består av Dag Kaas (leder), fylkesmann Lars Sponheim, avd.dir. i Miljødirektoratet, Berit Lein, stortingsrepresentantene Jan Bøhler, Ingjerd Schou og Arne Nævra (naturfotograf), samt programskaper i NRK/TV Trond Berg og Kjell Haugen som representant for Friluftsliv for alle.

Ildsjelpris

Friluftslivets Ildsjelpris ble etablert i 2013 og er en heder til de lokale hverdagsheltene som gjør en uegennyttig og viktig innsats for friluftslivet.

– Ildsjelprisen hedrer kandidater, en person eller også et lag eller forening som på en forbilledlig måte har umerket seg lokalt. Her kan det være like aktuelt å hedre unge, som viser et ekstraordinært engasjement, som eldre som har befestet dette gjennom et langt liv.

Kandidatens arbeid må kunne samles i begrepet «la naturopplevelser gå i arv».

– Typiske innsatsområder kan være formidling av natur og naturens stemninger og gleder til inspirasjon for folk flest, praktisk eller samfunnsmessig tilrettelegging av friluftsliv for allmennheten og innsats for bærekraftig og naturvennlig friluftsliv. Kandidatene kan ha sitt virke i alle deler av norsk natur – i nærområdet der folk bor, langs kysten, i skog og lavland og på fjellet.

Send inn forslag til juryen

Her velger juryen ut tre finalister, som alle kan være med å stemme på under festivalen fra 30. august til 1. september.

Forslag på kandidater sendes til juryens sekretær innen 30. april: Arne D. Danielsen, Kallerudvegen 8 B, 2815 Gjøvik – arnedd@online.no. Telefon: 90 15 42 14. Forslaget må inneholde navn og fødselsår, adresse og telefon og beskrivelse av kandidatens virke innenfor natur og friluftsliv.

Du kan lese mer om prisene på «Friluftsliv for alle» sin hjemmeside her.