– Det siste året har vært travelt. Det har vært mye å gjøre, og det er det fremdeles. Heldigvis, sier Nilsgård Øiseth.

For ett år siden tok hun og Janniche Westum over driften av kafeen Thomasgården, øverst i gata på Røros.

Røros' fineste plass, ifølge henne selv.

– Nå sitter vi i andre etasje og her er det ei permanent utstilling fra Henry Solli og Ela Monsen. Dette var stuen deres, og det er det fineste rommet i Thomasgården, synes jeg.

– Vi har de beste vaflene

Favorittplassen hennes er i en godstol innerst i den tidligere stuen til kunstnerparet.

– Jeg er her både på jobb og som gjest, og da liker jeg å sitte i andre etasje, i stolen jeg sitter i nå. Da er det rolig. Det er ikke noe stress her.

Det er også dette hun håper gjestene sitter igjen med etter å ha vært innom i kafeen: roen.

Det, og de gode vaflene.

– Vi har faktisk de beste vaflene. Det får vi høre daglig, altså. Men roen av å komme hit... Det er roen og vaflene som frister folk, tror jeg.

Venter sitt andre barn

Det siste året har vært travelt for torsdagens sommergjest. Sommeren skulle også bli travel, men nå venter hun venter sitt andre barn, og er sykmeldt.

– Men det er jo travelt allikevel. Det er mye å gjøre, selv om man ikke står her om dagen. Men det blir mye båt i sommer, og vi skal på ferie med campingvogn til Sverige.

– Har du et reisemål å anbefale andre?

– Vi var på Kreta for noen år siden, og dit skal vi tilbake. Men jeg er veldig hjemmekjær. Så Naustervollen er plassen for meg. Molingdalen generelt er veldig fin.

Hør Marthe Nilsgård Øiseth fortelle mer om blant annet Thomasgården, hva hun anbefaler på Netflix og om utfordringene ved å forklare rømmegrøt og tjukkmjølk for utenlandske turister her: