Det er kommunevalg om tre uker, og de fleste lokalpolitikerne er i gang med å posisjonere seg i valgkampen og spisse seg inn mot sine fanesaker. Listetopp Åsmund Sjøberg i Selbu SV like så.

Han har brukt sin egen Facebook-side til å fremme enkeltsaker, samt skrevet leserinnlegg på Nea Radio sine debattsider blant annet.

Skuffa og overraska

Det er noe i disse innleggene kommunedirektør i Selbu, Oddveig Kipperberg, reagerer på. I en e-post ber hun om et møte med både Sjøberg og partileder Torger Sletner.

Møtet skal handle om adferd og mediebruk, står det i e-posten.

Sjøberg reagerer kraftig på dette og mener kommunedirektøren går langt over streken, og skrev følgende på Facebook etter at han mottok e-posten:

– I min forrige statusoppdatering uttrykte jeg undring over prioriteringen omkring å utlyse en stilling som kommunikasjonsrådgiver i Selbu kommune, mens andre behov ikke blir prioritert - dette ble tydeligvis for mye for kommunedirektøren i Selbu. Jeg må si jeg er overrasket over at den øverste lederen i kommunens administrasjon blander seg inn i politiske forhold, og forsøker å begrense min rett til å uttale meg om ulike forhold i kommunen, skriver Sjøberg.

Sjøberg mener øverste administrative leder i kommunen forsøker å kneble en folkevalgt.

– Jeg ble skuffa og veldig overraska da jeg leste mailen fra kommunedirektøren. Dette er et klart overtramp. Det jeg har formidlet i sosiale medier er helt vanlig i en politisk diskusjon, sier Sjøberg.

Det er dette innlegget på Facebook Sjøberg tror Kipperberg reagerer på:

Må si jeg stusser over prioriteringene en liten kommune med presset økonomi foretar seg. Uten politisk behandling oppretter man altså plutselig en ny kommunal stilling som kommunikasjonsrådgiver i Selbu. Det til tross for at rektorene våre roper etter flere ansatte i skolene, helse -og omsorgssektoren trenger prekært mer ressurser og landbruket står uten et skikkelig veterinærtilbud.

Jeg for min del har ingen tro på at man kan overbevise dyra om at det funker dårlig å bli syk på mandager og en god del torsdager fremover. Mon tro om dette inngår i en del av arbeidsoppgavene til den kommende kommunikasjonsrådgiveren...?

Og jeg er selvfølgelig helt enig med leder i Selbu Bondelag; Selbu trenger et nytt politisk styre som prioriterer annerledes! Skal et nytt flertall bli en realitet er man avhengig av at SV gjør et godt valg i vår kommune.

– Skyter egne ansatte

I e-posten skriver Kipperberg at hun har fått en rekke henvendelser fra sine ansatte knytta til et innlegg på Facebook, og mener kommunen henges ut og kritiseres basert på uriktige fakta.

Hun mener alle kommunestyrets representanter har et ansvar for å underbygge og framsnakke Selbu kommune som en god arbeidsplass.

– Et kommunestyre, eller enkeltmedlemmer av dette, som i media skyter egne ansatte for å fremme seg selv, vil neppe bidra til rekrutteringen i fremtiden – eller for at vi skal beholde viktige ansatte, skriver hun i e-posten.

Nea Radio har vært i kontakt med kommunedirektør Oddveig Kipperberg, og hun ønsker ikke å kommentere innholdet i e-posten, og vil heller ikke benytte seg av muligheten for samtidig imøtegåelse på kritikken som rettes fra Sjøberg.

Sjøberg har mottatt mye støtte - både fra politikerkolleger og fra privatpersoner - etter at han la ut et innlegg på Facebook, der han også la ved e-posten fra Kipperberg.

Dette skrev Åsmund Sjøberg på sin egen Facebook-side etter at han mottok e-post fra kommunedirektøren der hun kaller ham inn til et møte. Foto: Skjermdump fra Facebook

Flere har vært i kontakt med Nea Radio angående uttalelsene fra Sjøberg og e-posten fra kommunedirektøren, og stilt spørsmål ved om administrativ leder i en kommune har lov til å opptre slik. Så langt ønsker ingen av de vi har snakket med å uttale seg offentlig om saken.

Noen sier at de er redd for represalier, eller forsøk på svekking av omdømme, om de uttaler seg offentlig om saker der de kan bli oppfatta som kritiske av kommunens øverste ledelse. Mens andre viser til at de ikke vil uttale seg i saker de selv ikke er direkte involvert i.

Ordfører i Selbu, Ole Morten Balstad, sier han ikke har noen kommentar til dette, da dette er en sak mellom administrativ ledelse og en kommunestyrerepresentant.

KS vil ikke kommentere saken da de mener dette er å betrakte som en intern sak i Selbu kommune.

Ingen myndighet

Åsmund Sjøberg har så langt valgt å ikke møte til samtalen kommunedirektøren inviterte til.

– Hun har ingen myndighet til å kalle meg inn til et slikt møte. Jeg har ikke gjort noe galt, og jeg ser ikke hvorfor jeg skal snakke med en administrativ leder om hva vi velger å vektlegge i valgkampen, sier Sjøberg.

– Nå står vi midt i en valgkamp, og det gjør at jeg reagerer ekstra sterkt på e-posten fra kommunedirektøren. Hvis vi ikke kan diskutere slike saker uten at den administrative ledelsen går til frontalangrep, er det ikke bruk for lokalpolitikere, sier Sjøberg.

Hør hele intervjuet med Åsmund Sjøberg i Selbu SV her: