Før valgdebatten fra Bankplassen i Selbu forrige uke, fikk lokalpolitikerne presentert en meningsmåling gjort av InFact for Nea Radio.

Den viste en kraftig tilbakegang for Arbeiderpartiet fra forrige kommunevalg. Ned hele 12,2 prosentpoeng. Mens SV og Sp gikk fram, og kapret tre kommunestyremandater fra Ap.

Se hele målingen her:

I tillegg fikk alle de 201 spurte i valgmålingen spørsmål om hvem de ville ha som ordfører. Her var det et klinkende klart flertall for sittende ordfører, Ole Morten Balstad (Ap).

Nesten 45 prosent ønsker at han skal fortsette som ordfører.

Balstad er mest populær blant den eldste aldersgruppen. Fra 45 år og oppover. Mens Senterpartiets ordførerkandidat, Thomas Engan, gjør det best hos de yngste.

Det er også en stor prosent blant de yngste velgerne som ennå ikke har bestemt seg, og som svarer «vet ikke» på spørsmålet om hvem de ønsker som ordfører.

Flere har lurt på om man kan stole på meningsmålingen fra InFact etter nyheter om at det har vært feil med flere meningsmålinger. Dette er svaret fra InFact:

«InFact samarbeider med tredjeparts underleverandør når vi skal innhente data i små valgdistrikt. Dette er Norfakta (CATI), som er et anerkjent, profesjonelt og mye brukt markedsanalysebyrå. Analyseavdelingen hos oss har sjekket analysevektene og det er benyttet vekter med data fra valget i 2021 i Selbu. Datainnhentingen og analysen er korrekt.

Når det er sagt, så er det innhentet data fra kun 201 (av om lag 2.500 stemmeberettigede) innbyggere, noe som gjør at feilmarginen kan være noe høy (opp til 6,8%).

De to hendelsene som er omtalt i media er to av nær 100 undersøkelser gjennomført i august og blant flere hundre gjennomført i 2023. De skjedde i forbindelse med innføringen av ny vektemetode, hvor det var en feil. Denne feilen ble rettet raskt og Nea Radios undersøkelser ble vektet etter denne feilrettingen ble gjort. Nå blir alle vekter såkalt stemplet med kommunenavn. I tillegg er det et eget punkt i rutinene våre for kvalitetssjekk, som spesielt sjekker at korrekte vekter er benyttet, før rapport blir sendt til kunde.»