Midt i landet, langt til havs, ligger fiskeværet Mausund på Frøya. Her starter det en splitter ny folkehøgskole til høsten, som blir landets første i en husbåt.

Litt som gjenstår

Både internatet, kjøkkenet og klasserommene er om bord i husbåten "Fjord Comfort", som akkurat nå ligger til lagring på Sistranda på Frøya.

- Jeg er på båten akkurat nå og det ser veldig bra ut. Så dette blir veldig spennende, sier Renathe Greve, som er administrasjonsleder ved Øyrekka folkehøgskole.

- Nå er vi i gang med å skru senger og bære møbler, så alt skal være klart til elevene kommer 22. august.

- Hvor mye gjenstår før elevene kan flytte inn?

- Veldig mye. Det meste mangler ennå. Båten kom rett før helga og det er jo en 75 meter lang båt, som skal møbleres. Så det blitt nok en del dugnadsarbeid.

Her ligger husbåten "Fjord Comfort" til mellomlagring på Sistranda på Frøya. Snart blir den folkehøgskole på Mausund - elevene kommer 22. august. Foto: Karin Jegtvik

- Mye kulere enn brakkerigg

Husbåten er en midlertidig løsning til skolen og internatet står ferdig på land.

- Vi tenkte først vi skulle sette opp en brakkerigg mens vi ventet på at den nye skolen skulle bli ferdig, men så kom vi over denne husbåten og syntes det virket mye kulere, sier Greve.

Dermed blir Øyrekka folkehøgskole landets aller første folkehøgskole i en husbåt. Husbåten skal ligge til kai hele tiden, men alle linjene ved skolen handler om hav og havbruk.

- Skolen har kjøpt inn flere båter elevene skal bruke, så vi kommer til å være mye på sjøen. Det er jo en uteskole, så flere dager i uka kommer vi til å legge undervisninga utendørs.

Slik ser husbåten ut innvendig. Den er 75 meter lang og inneholder både internat, kjøkken og klasserom. Foto: John Arne Moen
Slik blir soverommene på internatet om bord i båten. Foto: John Arne Moen
Et av fellesrommene på Øyrekka folkehøgskole. Foto: John Arne Moen

Plass til flere

Fiskeri og havbruk er den mest populære linjen, men også festival- og event-linja er det mange som vil gå.

- De starter høsten med å være med på å planlegge Pride-arrangementet i Trondheim, så det kommer til å foregå en del utenfor Mausund og Frøya også. Det blir en del reising, forteller Greve.

Skolen fikk inn omlag 30 søknader om plass til høsten, men foreløpig har kun halvparten sagt de ønsker plassen. Dermed er det fortsatt god plass til flere i båten.

- Det er bare å ta kontakt eller sjekke opp Øyrekka folkehøgskole på nett, sier Greve.

Hør hele intervjuet med Renathe Greve ved Øyrekka folkehøgskole her: