– For de skolekorpsene jeg dirigerer, ser det bra ut. Vi har nettopp tatt imot mange nye medlemmer, smiler Kjartan Klingen, dirigent for både Melhus og Vikhammer- og Saksvik skolekorps.

Han kan fortelle at de har fått rundt 20 nye medlemmer i Melhus skolekorps, og 23 i Vikhammer og Saksvik. Og det er ikke så verst.

– Det er ganske mange. I Vikhammer og Saksvik er det rundt 12-15 stykk i hovedkorpset, og så plutselig dobler vi antallet. Nå har vi passert 50 musikanter totalt i korpset, sier en fornøyd Klingen.

Skiller årets resultat seg ut i forhold til tidligere år?

Fornøyd dirigent: Klingen er glad for at det går så godt med skolekorpsene. Og hva klinger vel ikke bedre enn det? Foto: Sofie Sørum

– Det går veldig opp og ned. Vi kan jobbe ræva av oss vi, og så får vi fem nye medlemmer, men de siste årene har begge korpsene vært på tur oppover.

Klingen legger til at korpsene konkurrerer om de samme barna og ungdommene som idretten gjør, og at det derfor krever en større innsats for å få nye musikanter enn tidligere.

Stabil rekruttering

Daglig leder i Norges Musikkorpsforbund Trøndelag, Geir Ulseth, kan bekrefte det Klingen opplever.

– På generelt basis kan vi si at skolekorpsene har en stabil og god rekruttering, sier Ulseth.

Han forteller at det på landsbasis har vært mellom 8 og 10 tusen rekrutter hvert år de siste tyve årene, men at det varierer veldig fra korps til korps.

Hva tror du er grunnen til at Melhus og Vikhammer- og Saksvik har lyktes så godt de siste årene?

– De har jobbet langsiktig, for det å bygge et korps tar ofte mange år, sier Ulseth.

Mange muligheter

Korps er ikke bare marsjering på 17. mai, men har mye mer å by på og kan være med på å åpne dører.

– Man spiller sammen med folk fra alle aldre, fra 8 til 18-20 år, og det får man ikke noe annet sted, som for eksempel hvis man spiller fotball på gutter 16, sier dirigent Klingen.

Han har selv spilt i korps, både klarinett og trommer, og har dirigert siden han var 16 år. Han mener at korps har vært med på å gi han en åpning inn i arbeidslivet.

Garden besøkte Trøndelag tidligere i sommer. Hvis du vil se mer fra det, kan du trykke på lenka lengre ned i saken. Foto: Sofie Sørum

– Først var jeg i Garden, og deretter ble det musikkstudier. Så nå dirigerer jeg korps, underviser i trommer og spiller i band.

Melhus skolekorps har i flere år jobbet med å folk inn i Garden og til høsten skal en av deres musikanter, Emma Ishol, nettopp det, noe Klingen selvfølgelig er stolt av.

Her kan du lese om, høre litt og se noen bilder fra gardens besøk til Trøndelag tidligere i sommer.

Hør et lite utdrag fra intervjuene med Kjartan Klingen og Geir Ulseth her: