Etter denne sommeren som lik resten av året er blitt noe anderledes, kommer nå oppsummeringen av ferietrafikken. I lokale medier så vel som i riksmedier blir vi fortalt om stort besøk og gode inntekter. Mange steder blir det meldt om til dels kaotiske forhold som følge av den store interessen. Vi har sett at hoteller og andre overnattingsplasser i regionen har hatt fulle hus i sommer. Det siste som er nevnt lokalt er fra Spellmovollen på Såttåhaugen innerst i Dalsbygda. Der har det vært en jevn strøm av folk som vil på Forollhogna. Det typiske i sommer ser ut til å være at turistene har oppsøkt natur i stedet for storbyer. Nå blir det spekulert på om denne trenden med å feriere i eget land vil holde seg på bekostning av utenlandsferier. Det er et flertall av analytikere som tror at den nye normalen aldr blir på nivå med den gamle normalen med hensyn til utenlandsferier.

Som sagt har både nasjonalt og internasjonalt feriemønster endret seg etter utbruddet av covid – 19.

De fleste har valgt å feriere i hjemlandet og har i stor grad unngått offentlig transport som fly, tog, bil og buss. Konsekvensene har blitt en utbredt bruk av bobil og campingvogn med et økende behov for tilgang til flere og gode campingplasser. I 2019 låg det ute for salg på finn.no 6000 enheter av disse kjøretøyene. På samme tid i 2020 er tilsvarende tall 2000 enheter. Ålen kan i dag ikke tilby noen form for oppstillingsplass for disse feriegjestene. Etter etablering av Frosta Bobil og Caravan på stedets Circle K-stasjon, har mange ferierende vært innom og etterlyst muligheten for en campingplass i bygda. Noen har allerede oppdaget flere attraktive områder i bygda og har gitt uttrykk for å ville tilbringe flere døgn her. Disse har til slutt endt opp på Røros og Os. Tilfeldige stopp på rasteplassen ved Eidet er på langt nær et godt nok alternativ og medfører heller ikke direkte inntekter.

En opparbeidet og vel tilrettelagt campingplass er derfor sårt tiltrengt , både for dropp-inn plasser og ikke minst faste plasser med mulighet for spikertelt for å spre overnattingsdøgn over hele året. I tilknytning bør det også opprettes en bobilcamp med tømme stasjon. Etablering av tilbud for campingturister vil i tillegg medføre økte inntekter for eksisterende bedrifter, samt mulighet for flere sårt tiltrengte arbeidsplasser. For å sette fart i prossessen med en slik etablering har Frosta Bobil og Caravan tilbudt sin kompetanse for å være behjelpelig med forslag til løsninger for en god og effektiv drift.

I næringsplanen for Holtålen 2016 – 2021 er det listet opp flere strategiske tiltak som skal bidra til økt verdiskaping og aktivitet i kommunen. Ett av tiltakene er under strategien Økt samarbeid. Bedre samarbeid mellom reiselivsbedriftene/opplevelseleverandørene. Utnytte og forsterke samarbeidet med Rørosregionens næringshage. Et annet tiltak er knyttet til å øke bevisstheten rundt Cirkumferensen og verdensarven.: Bevisstgjøre barn og unge om hva som finnes av kulturminner i kommunen. Skilting og merking av aktuelle steder.

1. Hvordan vil ordføreren oppsummere sommeren for Holtålens vedkommende når det kommer til reiseliv – og hvordan går det med å iverksette de tiltakene som kommunestyret vedtok før jul i 2015?

2. Hvordan rimer en utmelding fra Destinasjon Røros hvis det fortsatt er slik at reiseliv er ett av de viktige områdene for næringsutvikling i Holtålen? Kan ordfører opplyse om det er igangsatt/vedtatt reguleringsplan for Lundereng/Langlandshaugan?

3. Det er for tiden 2 hoteller i kommunen som ikke har vært i drift og som ligger ute for salg. Mener ordfører at drahjelp fra Destinasjon Røros i denne prosessen er helt verdiløs og at kommunen ved ordfører har tilstrekkelig kompetanse på å utvikle reiselivet i kommunen sjøl?

4. Vil kommunen ved ordfører ta i mot overføring av kompetanse/hjelp fra Frosta Bobil og camping for å få i gang prosessen med å etablere campingplass i Ålen?

Olav H Megård leder av pensjonistpartiet