– Nå kommer vi med en melkekartong som har en naturlig pappfarge. Vi har rett og slett tatt av det ytterste laget på melkekartongen, som er glasert og malet, og fått fram naturfargen i kartongpappen, forteller meieribestyrer ved Rørosmeieriet, Trond V. Lund, til Nea Radio.

Melkekartongen består av mindre papp og plast, den veier mindre og bruker mindre energi i produksjonen.

– Det koster litt mer, men dette har en så stor betydning. Hvis alle begynner med denne typen melkekartonger vil det ha en kjempestor effekt for miljøet, sier Lund.

Rørosmeieriet er først ute i Norge med denne typen kartong.

– At Rørosmeieriet går foran og forhåpentligvis viser et godt eksempel er helt i tråd med at Rørosmeieiret ønsker å være Norges fremste økologiske meieri og at vi skal være i takt med naturen, sier Lund.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Det ytterste laget med glatt, hvitt og glanset materiale er fjernet fra melkekartongen. Foto: Rørosmeieriet

I 2016 gikk Rørosmeieriet over til biologisk kretsløpsplast i kartonger og korker, som betyr at den resirkulerbare plasten i kartongene kommer fra ressurser som ellers ville gått til avfall. I fjor reduserte meieriet kartongtykkelsen, og nå fjerner de altså det ytterste laget på kartongen.

– Med det siste grepet har vi i samarbeid med Rørosmeieriet faktisk redusert CO2-avtrykket på deres kartonger med hele 40 prosent siden 2016, sier Andreas Weselka, Key Account Manager i Elopak, som leverer de nye kartongene til Rørosmeieriet.

Helmjølka blir første variant som kommer på nye kartonger.

– Planen er at de nye kartongene vil være å finne i butikkene i løpet av uka, sier Lund.