"Smittespredning i Nord-Østerdal skyldes religiøse arrangement. Media er feige. Jeg vil vite hvilke tullinger som har stelt i stand denne situasjonen."

Det var statusoppdateringen på Facebook fra Olav Halvor Megård, leder for Pensjonistpartiet i Holtålen, da smittetallene på Tynset og i Nord-Østerdal eksploderte forrige helg.

Debatten som fulgte i Megårds eget kommentarfelt ble heftig.

– Ved nærmere ettertanke burde jeg vel ikke brukt utrykket "tullinger", sier Megård til Nea Radio.

– Men utover det står jeg for det jeg sa. Vi fikk vite gjennom Arbeidets Rett at smitten kom fra et religiøst miljø, og alle regler sier at en skal unngå å møtes i store folkemengder.

Han forteller at tanken på at enkelte religiøse grupper ignorerer føringene fra myndighetene gjorde ham opprørt.

– Vi er så nære på å få kontroll på viruset at jeg syntes det blir helt unødvendig å møtes på denne måten. Her må en vise ansvar, uansett hvilken religion en tilhører.

Hør intervjuet med Olav Halvor Megård i avspilleren under:

Uheldig anonymisering

Journalist i den kristne avisa Dagen, Øystein Lid, ytret seg også på Facebook.

"Hva er årsaken til at den religiøse sammenhengen må anonymiseres på Tynset og ikke på Sotra, Askøy og Øygarden" spurte Lid i gruppen Norske Journalister. I innlegget tagget han blant annet redaktør i Arbeidets Rett, Guri Jortveit.

Lid sier til Nea Radio at dette er et eksempel på hvor sterkt virkemiddel det kan være å anonymisere enkelte grupper og ikke andre.

Han innrømmer at han, i liket med mange, gikk ut fra at det dreide seg om en muslimsk feiring og at det var derfor gruppen ble anonymisert. Denne antakelsen viste seg å være feil og at det gjaldt en eritreisk-ortodoks markering.

– Når kristne menigheter rammes blir det ikke lagt lokk på. Dersom en skole eller barnehage blir karantenesatt, så er det ingen hemmelighet. Da blir det til at man tenker at det er en årsak til at dette holdes hemmelig og at noe er fryktelig galt.

Han mener at det kan være mange gode grunner for å anonymisere denne type informasjon når det gjelder enkelte grupper, for eksempel innvandrere.

– Men denne saken viser at her skal man gjøre en grundig vurdering. Anonymisering i dette tilfellet har ført til mistenksomhet og utrykk for holdninger vi helst ikke vil se.

Lid forklarer at journalistene i Dagen bruker mye tid på å moderere kommentarene på sine digitale plattformer, og at avisa ikke tolererer hatinnhold, uansett hvilke grupper det rettes mot. Privatpersoner modererer ikke nødvendigvis sine kommentarfelt i sosiale medier og det som kommer fram kan fort bli ugreit.

– Derfor ønsker jeg fremdeles å vite hvilke grunnlag Arbeidets Rett fatter sine beslutninger på i en sak som denne.

Kommunens pressemelding

Eirik Røe er journalist i Arbeidets Rett og uttaler til Nea Radio at avisa har forholdt seg til kommunens pressemelding og til pressekonferanser når de har tatt avgjørelsen om å ikke oppgi hvilken religiøs gruppering det dreide seg om.

– Så lenge ikke kommunen oppgir hvilket miljø det er snakk om, så oppgir heller ikke vi det. Når det gjelder denne saken, så hadde vi heller ikke kunnskap om hvilken religiøs gruppering som var rammet. I tillegg forholder vi oss til Vær Varsom-plakaten og tar fortløpende presseetiske beslutninger når vi publiserer journalistisk innhold, sier Røe.

Kristne, troskyldige gubber

Olav Halvor Megård understreker at Facebook-oppdateringen ikke var ment som et uttrykk for rasistiske holdninger.

– Vi har eksempler på troskyldige, gråhårede, kristne gubber på gitar som har forårsaket smitteutbrudd, så denne kommentaren var ikke myntet på en bestemt religiøs gruppe. Det jeg vil sette søkelys på, det er at en må vente med å møtes i religiøse sammenhenger nå når vi er så nære målet, sier politikeren.

– Selv om det hevdes at smittevernsregler har blitt fulgt, så konstaterer jeg at utbruddet har oppstått. Det skjer ikke av seg selv.