Fra tirsdag 10. august til og med fredag 10. september kan du avlegge forhåndsstemme til årets Stortingsvalg. Kommunene oppfordrer flest mulig til å forhåndsstemme på grunn av koronasituasjonen. Dette for å unngå lange køer og store folkemengder på valgdagen, som er 13. september.

- Vi håper at så mange som mulig benytter seg av muligheten for å forhåndsstemme i år. På grunn av koronasituasjonen, så har vi aldri helt oversikten over hvordan det er i de forskjellige kommunene, og det vil sette et ekstra press hvis det blir mange som vil trenge forskjellige alternativ for å få avgitt sin stemme til årets valg, sier formannskapssekretær i Røros kommune, Anette Sæther.

Det er mye praktisk informasjon som kommunene er opptatt av at årets velgere har kunnskap om;

Legitimasjon

Du må vise legitimasjon når du skal stemme. Legitimasjon kan for eksempel være pass, ID-kort, førerkort eller bankkort med bilde. Legitimasjonen må minst inneholde navn, fødselsdato og bilde.

Valgkort

Før forhåndsstemmeperioden starter 10. august får du tilsendt valgkortet ditt. I år får de fleste dette digitalt. Valgkortet er først og fremst en bekreftelse på at du har stemmerett.

Benytter du digital postkasse fra Digipost eller E-boks mottar du valgkortet ditt der. Har du ikke en digital postkasse mottar du valgkortet i Altinn. Du får en SMS når valgkortet er tilgjengelig. Når du har mottatt denne kan du logge inn i tjenesten du benytter for å finne valgkortet ditt.

Du trenger ikke valgkortet for å stemme, men det sparer deg for tid. Last ned valgkortet på telefonen din og ha valgkortet klart når du skal stemme. Du trenger ikke å skrive ut valgkortet. Valgkortet gjelder ikke som legitimasjon.

Får alle digitalt valgkort?

Nei, noen får valgkortet tilsendt på papir. Dette gjelder personer som har reservert seg mot elektronisk post i kontakt- og reservasjonsregisteret, eller som ikke har oppdatert eller bekreftet kontaktinformasjonen sin i registeret de siste 18 månedene.

Står du i manntallet?

For å kunne stemme ved høstens valg, må du stå i manntallet. Manntallet er en oversikt over alle som har stemmerett i en kommune. Har du fått valgkort, er det en bekreftelse på at du har stemmerett og står i manntallet.

Du registreres automatisk i manntallet i den kommunen du er folkeregistret som bosatt i den 30. juni i valgåret. Flytter du etter 30. juni har du stemmerett i kommunen du flytter fra.

Du kan undersøke om du står i manntallet i kommunen der du bor. Manntallet for for de ulike kommunene er lagt ut til ettersyn ved servicetorget i den aktuelle kommune.

Stemme hjemme

Velgere som på grunn av sykdom eller uførhet ikke kan komme seg til et valglokale, kan søke til kommunen om å stemme hjemme. Det er ingen krav om at søknaden må være skriftlig. Det holder å ta muntlig kontakt med servicetorget på telefon og oppgi at du ønsker å stemme hjemme og hvorfor du ønsker det.

Fristen for å søke om å stemme hjemme er fredag 10. september klokka 10.00.

Følg smittevernregler og råd

Det er viktig at du følger smittevernregler og råd som gjelder der du bor. Husk å holde avstand og ha god håndhygiene når du stemmer, og ikke dra til stemmelokalet hvis du er syk, i isolasjon eller i karantene.

Velgere som er syke, i isolasjon eller karantene skal få mulighet til å stemme. Ta kontakt med kommunen din for mer informasjon.

Mer informasjon om stortings- og sametingsvalget

På www.valg.no finner du all informasjon om valget. Her kan du bl.a. se hvilke lister og kandidater som stiller til valg ved stortingsvalget 2021 og hvordan du stemmer.

På www.valglokaler.no finner du informasjon om hvor du kan stemme ved årets valg, både lokaler for forhåndsstemming og valglokaler på valgdagen.

Har du spørsmål om valget, ta kontakt med servicetorget i din aktuelle kommune.