Trøndersk Matfestival arrangeres i Trondheim torsdag til lørdag denne uken. Under åpningen på Britannia Hotell torsdag, fikk fire trønderske matspesialitet tildelt Spesialitetsmerket.

Merkeordningen Spesialitet er det Stiftelsen Norsk Mat som står bak, og er en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Stiftelsen har og ansvar for merkeordningen Nyt Norge. Spesialitetsmerket er et offisielt informasjonsmerke, og blir tildelt den beste lokalmat- og drikke, med særlige kvaliteter.

- Trøndelag er det fylket med flest produkter med Spesialitetsmerket. Og det ser ut som dere skal holde den posisjonen en stund fremover. Bare produkter i det øverste siktet i sin kategori får tildelt Spesialitet og her er altså Trøndelag i best i klassen, sa administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Nina Sundqvist, under åpningen av Trøndersk Matfestival, skriver Stiftelsen Norsk Mat i sin pressemelding.

Knekks fra Rørosbakern

I dag har litt over 500 matprodukter i Norge fått Spesialitetsmerket, og torsdag ble fire nye trønderske matspesialiteter tildelt merket. Gullimunn AS, Surpomp fra Attåtnæring, Himmelsk Blå fra Gangstad Gårdsysteri og Knekks fra Rørosbaker´n AS, ble alle tildelt Spesialitetsmerket.

- Vi er kjempestolte av å ha fått Spesialitetsmerket på tre nyheter av Knekks! I september får dere kjøpt Knekks med spesilt & havsalt, Knekks med lun paprika og Knekks med kardemomme i masse butikker rundt om i landet, skriver Rørosbakern på sin Facebook-side torsdag.

Knekks er en påleggs-kjeks stekt på takke, som selskapet skriver at passer perfekt til gode oster, salami, syltetøy, eller bare naturell. Selskapet skriver videre at de bruker smaksrikt mesk (korn etter brygging av øl) ifra Røros Bryggeri i sitt produkt.