– Sammen med Nils Henning Øglænd på Aktiviteten Treningssenter ble det snakk om sykkel en dag her, og det å sykle pensjonister som bor på sykehjem slik at de kommer seg mer ut, forteller daglig leder for Coop Røros SA, Tore Hermo.

– Og da ble det snakk om dra i gang en aksjon, slik at vi kunne få inn penger til to sykler med vogner, fortsetter Hermo.

Det var starten på et spleiselag for å skaffe 150.000 kroner, slik at sykehjemmet på Øverhagaen og sykehjemmet i Gjøsvika får hver sin elsykkel.

Gode erfaringer fra andre sykehjem

Folkehelsekoordinator i Røros kommune, Frode Bukkvoll, forteller at slike sykler kan åpne for nye muligheter for beboere og de som er inne på dagsenteret.

– Dette er en gavepakke. Vi ser at det åpner mulighetene for å få beboerne ut i nærmiljøet i større grad, så det er noe vi verdsetter.

Han forteller at de ikke har noen erfaringer med dette fra før av på Røros, men at andre sykehjem i Norge har god erfaring med elsykler.

– De nevner at beboerne er positive både under og etter turen, og at det er en del som faktisk blir roligere i etterkant, sier Bukkvoll.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pengene fra spleiseaksjonen skal gå til to elsykler med vogn foran. Foto: Webshop.nts.no

Coop har utfordret Rørosbanken

De håper nå at både bedrifter og privatpersoner bidrar slik at de kan nå summen på 150.000 kroner.

– Coop Røros startet aksjonen med å gi 10.000 kroner, og så har vi utfordret Rørosbanken til å bidra med samme beløp og så gi stafettpinnen videre til noen andre, sier Hermo.

Det vil bli opprettet en «spleiseaksjon» på Facebook der alle kan bidra, og i tillegg kan man overføre direkte til kontonummer: 4280.16.36351.

Går det som de håper kan syklene være på plass til neste vår.

Trenger syklister

I tillegg til penger, trengs det også syklister.

– For det blir vanskelig å pålegge de som jobber at de skal sykle, så vi må basere oss mye på frivillighet og det har jeg et håp om at vi skal få til her på Røros, sier Bukkvoll.

– Vi skaper mye på denne lille plassen og innsatsen blant de frivillige er stort sett ganske stor, så det har jeg tro på.

Hør intervjuet med Tore Hermo og Frode Bukkvoll her: