– Det vi venter på nå er bevilgninger fra regjeringen. Vi har forventinger om at de, etter at Venstre kom inn i regjeringen, faktisk blar opp penger, slik at vi kan få sette i gang med en folkehøgskole her på Røros, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV).

Det har lenge vært jobbet med å få en folkehøgskole på Røros, og Folkehøgskolerådet er positiv til en skole på Røros. Men det trengs oppstartsmidler.

– Trine Skei Grande har vært her tidligere og lovet det, så vi forventer at det kommer penger i statsbudsjettet nå, sier Haltbrekken.

Populær skole

Folkehøgskolene i Norge har satt rekord i antall søkere i år, og det er søkerrekord for fjerde året på rad. Sosiologiprofessor Marit Haldar ved OsloMet sier til NTB at hun mener de høye tallene skyldes skole- og eksamenspress.

– Det å skulle måles og vurderes i det meste, har beveget seg lenger og lenger nedover i skolesystemet. Noen opplever å ha prøver nesten hver dag, og på barneskolen ser man unger som ønsker seg karakterer. Slik oppmerksomhet kan skape stress, sier Haldar til NTB.

– Vi tror det er veldig nyttig for mange å ta et år på folkehøgskole, men da må også staten komme på banen og sørge for at det er et godt tilbud over hele landet, sier Haltbrekken.

Positivt for Røros

Partikollega og varaordfører i Røros kommune, Bjørn Salvesen, sier det er flere positive aspekter ved å få en folkehøgskole til Røros.

– Røros er en plass hvor mange har lyst til å være, tror vi. En folkehøgskole med rundt 100 elever hvert år, unge voksne, er en tiltrengt tilvekst av det årskullet, sier Salvesen.

– Vi håper også at en god del vil tenke seg å bosette seg her etter å ha vært på Røros et år. Enten med en gang eller senere i livet, legger han til.

Hør mer her: