– Bruk påsken til å oppdage nye smaksopplevelser. På vei til påskefjellet kan du finne fantastiske norske matspesialiteter i lokale butikker, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

81 prosent av forbrukere sier de gjerne vil prøve ut nye produkter fra lokale matprodusenter. Nesten halvparten av oss synes at lokale mat- og drikkeopplevelser er viktige når vi reiser som turist i Norge. Det viser tall fra Matmerk.

Påskematen

I påska spiser nordmenn ca 1500 tonn lammesteik og lammelår, mens det er færre som spiser sau. Likevel viser forbrukertester som Nofima har gjennomført at det bare er et fåtall som kjenner forskjell i smaken. I tillegg spiser nordmenn 26 millioner egg fra skjærtorsdag til andre påskedag. Det er et egg på hver nordmann i påska. Grillpølsene er også populært. Salget tredobler seg, og nordmenn kjøper opptil 1000 tonn grillpølser i løpet av påskedagene.

Favoritter i Trøndelag

Sodd - for eksempel Festsodd fra Trøndelag Det søte flatbrødet Skjenning, som man gjerne spiser ved siden av sodden Prøv også eksotisk og kjempegod gårdsis med skjenningsmak, et samarbeid mellom Gangstad gårdsysteri og skjenningprodusenten Røra! Badsturøkt kjøtt på Namdalsk vis - en unik måte å røke kjøtt på som er en Geografisk Beskyttet Tradisjon Førsteklasses, prisvinnende oster fra Gangstad gårdsysteri. Utvalget deres er stort, sett fram et helt ostefat Det tradisjonsrike stjørdalsølet Alstadberger fra Klostergården håndbryggeri Fjellmandel fra Oppdal, som dyrkes 400 moh Deilige, grove pølser fra familiebedrifta Inderøy slakteri Økologisk Tjukkmjølk fra Røros Kjeglekjernet smør og rømme fra Rørosmeieriet Deilig is og oster fra Galåvolden gård Flatbrød, også flatbrød med smak av tyttebær, karve og ramsløk, og tradisjonsrik Lemse fra Rørosbakern Kreklinggelé fra Smaken av Røros Herlige oster laget på melk fra egen samdrift fra Orkladal Ysteri Økologisk granola, håndbakt og laget av urkorn fra vesle Lykkemat i Selbu Munkebyosten fra klostret på Levanger Røkt laks fra Gjerts Gourmet i Rørvik