Hver dag samarbeider helsetjenesten i Sverige og Norge om pasienter langs den lange felles grensa. Med et nytt sammenkoblet kommunikasjonssystem blir det enda enklere for nødetatene å samarbeide for å redde liv.

Det er ambulansetjenestene som først skal ta i bruk det nye systemet.

– Dette kommer til å styrke kriseberedskapen, sier Bernt Kristiansen, seksjonssjef ved St.Olavs Hospital. - Med det digitale nødnettet kan vi nå kommunisere sammen på en enkel og sikker måte. Dermed kan samarbeide tettere og håndtere både akuttmedisinske oppdrag og syketransport på tvers av landegrensene på en mye bedre måte, sier Kristiansen.

Systemet NOSE ISI (Norsk-Svensk Inter System Interface) sørger for at de to digitale radionettene nå kan "snakke" sammen og sikre sømløs kommunikasjon over landegrensene slik mobilnettene i dag fungerer.

Sikrer alle involverte samme informasjon

Det nye kommunikasjonssystemet vil gi alle involverte aktører lik informasjon i sanntid og gjør det enklere få oversikt over situasjonen og hva som må gjøres. Oftest vil en hendelse starte i ett av landene og involvere ressurser på fra begge landene. God kommunikasjon og informasjonsdeling er da viktig.

Etterlengtet løsning

– Behovet for slik kommunikasjon har vært uttrykt fra nødetatene over lang tid, og det er derfor svært gledelig at vi nå får dette på plass, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet.

Innen høsten i år skal de akuttmedisinske tjenestene på begge sider langs hele grensen mellom Norge og Sverige ha tatt i bruk den nye tjenesten. Politi og brann forbereder seg også på å ta i bruk tjenesten.

Foto: Anne Gundersen