Raasten rastah - Sørsamisk kulturfestival så dagens lys for første gang i 2002. Torsdag er det klart for en ny festival på Røros, og den varer helt til søndag.

Det meste foregår på Storstuggu, men også andre arenaer som Rørosmuseet og Røros videregående skole har program under festivalen.

Raasten rastah skal være en festival for hele familien, og det blir både aktiviteter og kulturelle opplevelser rettet både mot barn, ungdom og voksne. Festivalen tar mål av seg til å være en kulturell og sosial møteplass for samer i den sørligste regionen.

Festivalen har etter hvert funnet sin form med workshop for barn og ungdom, og seminarer med ulike tema for de som er litt større. Konserter, kinoforestillinger og teater har også fått sin helt naturlige plass i festivalen. Det er også utstillinger både på Storstuggu og på Rørosmuseet. Gjennom hele helga har Rørosrein festivalkafè på Storstuggu.

I år kan festivalen presentere en artist som har et navn langt utenfor landets grenser, og som ifølge en anmelder. Frode Fjellheim har sterk tilknytning til Røros og skal ha konsert  lørdag kveld. Sammen med band, solister og kor skal han presentere sitt eget «Biejjien vuelie - solkvad». Festivalen presenterer også artisten som vant svenske talenter i 2014, Jon Henrik Fjällgren. Han kommer fra Härjedalen, rett innafor grensen.

I tillegg har Raasten rastah knyttet et nært og godt samarbeid med Sørsamisk teater. Disse skal både ha ei teaterforestilling og ha ansvar for workshop for barn/ungdom. Årets forestilling fra teatret har fått tittelen «Ulven Ylva». Årets seminarer varierer fra kultur og kunst til samisk næring og historie, der flere spennende foredragsholdere skal presentere disse ulike temaene.