- Selv om vi er et stort verft, så er dette et stort beløp også for verftet på Verdal. Det sier verftsdirektør ved Aker Solutions på Verdal, Erik Stiklestad.

Tirsdag ble det kjent at Aker Solutions har sikret seg en storkontrakt med det internasjonale olje- og gasselskapet Shell. Kontrakten har en verdi på opp mot 3 milliarder kroner.

- Sparer litt på feiring til de ansatte er tilbake fra ferie neste uke, men en liten markering i kveld blir det nok, sier en godt fornøyd Stiklestad.

En historisk kontrakt

Kontrakten selskapet har blitt tildelt inkluderer anskaffelser, ingeniørarbeid, konstruksjon og installasjon (EPCI) av en komplett brønnhodeplattform.

Produksjonen av brønnhodeplattformen vil skje ved selskapets verft i Verdal, og plattformdekket vil bli det første plattformdekket verftet noensinne har bygget for England. - Som direktør er det det største prosjektet hittil, sier Stiklestad om hvor stor kontrakten er. Verftsdirektøren opplyser at verftet tidligere har hatt få større prosjekter enn den de nå er tildelt.

Verftsdirektør Erik Stiklestad. Foto: TARIQ ALISUBH / NRK

Starter mandag

De siste par årene har det vært lite aktivitet på det store verftet på Verdal. Stiklestad har stor tro på fremtiden for verftet. - Dette gjør at vi kan fortsette å rekruttere folk, drive kompetanseutbygging og vi kan bruke teknologiutvikling, sier Stiklestad, før han videre sier:

- Dette er en veldig viktig kontrakt for å komme i gang med full aktivitet. Men det skal tildeles flere kontrakter på norsk sektor i tiden fremover, som gjør at vi har veldig stor tro på fremtiden.

LES OGSÅ:Fikk nært møte med grevling: - Katten slo grevlingen på snuten

Verftsdirektøren viser til oljeskattepakken i Norge som skal realiseres, og påpeker at det der vil komme enorme utbygginger.

- Det at vi nå bekrefter at vi er konkurransedyktig, gjør nok at det bare er starter på en veldig hektisk periode på verftet, og som nok vil vare i flere år, sier en meget godt fornøyd verftsdirektør på telefon fra Sverige.

Hvor viktig er det at dere lykkes?- Bestandig viktig å lykkes, både på små og store kontrakter. Det er det som bygger omdømme, som gir stolthet til arbeiderne, og er det som gir trygghet til arbeidsplassene. For et internasjonalt omdømme er slike kontrakter utrolig viktig å levere på. Føler meg veldig trygg på at vi skal klare det.

Stiklestad opplyser at de allerede mandag vil sette i gang det store prosjektet, og at første sveisen skjer onsdag neste uke.

Aker Solutions sitt verft på Verdal. Foto: EIVIND AABAKKEN / NRK

En viktig plattform engelsk gass

Kontrakten selskapet tirsdag ble tildelt, er ikke bare stor for utbygger, men også for England.

Installasjonen som skal bygges skal senere fraktes ut i Nordsjøen til Jackdaw-gassfeltet. Feltet ligger rundt 250 kilometer øst for Aberdeen.

LES OGSÅ:Nok en kommune mangler fastleger

Feltet vil ved sine toppnivåer produsere mer enn 6 prosent av den estimerte gassproduksjonen i den britiske delen av Nordsjøen midtveis i inneværende tiår, skriver Shell på sine hjemmesider om feltet.

- Det er en viktig utbygging for å sikre gassleveransen til England, sier Stiklestad.

Aker Solutions har i FEED-fasen av prosjektet samarbeidet Rambøll og Leirvik. Disse to blir med videre i prosjektet som underleverandører.