Tidligere denne uken, kom det frem at Norges Toppidrettsgymnas (NTG) på Lillehammer velger å vente med klasseromsundervisning på nyåret. Toppidrettsgymnaset opplevde i august et stort smitteutbrudd, og med det friskt i minne, velger skolen å gjennomføre undervisningen digitalt første uken etter juleferien.

- Vi tar ingen sjanser. Vi har ingen kontroll på hva elevene har med seg tilbake etter juleferien, der de har vært på farten over hele landet, sa toppidrettssjef ved NTG Lillehammer, Trond Hårberg, i en uttalelse til MittLillehammer.

Undervisning som normalt

Siden starten av skoleåret har undervisningen ved Meråker vgs foregått som normalt. Skolen har elever fra hele landet, i tillegg til noen utenlandske elever. Rektor ved Meråker VGS, Bjørg Sissel Kvannli, sier at skolen allikevel ikke velger å gjøre som NTG på Lillehammer.

- I utgangspunktet har vi ikke planlagt digital undervisning den uken, vi har pr. i dag planlagt vanlig skole. (…) Vi kommer til å ha et godt fokus på smittevern uansett, men har planlagt vanlig skole, også får vi hvis ting endrer seg vurdere om vi må gjøre noen andre tiltak, sier Kvannli til Nea Radio.

- Jeg kan ikke si at jeg går rundt å bekymrer meg, er mer opptatt av at vi har gode tiltak som forebygger og ivaretar den helsesituasjonen, og at samtlige elever har en god skolehverdag.

Skolen legger samtidig til rette for at elevene har et sted å være, dersom de må i karantene.

- Vi har lagt en plan med de som reiser hjem til Sverige og Finland når de kommer tilbake og må i karantene. Nå er det slik at har du egen hybel og tilgang til det som står i forskriften, så går det å ha karantenetiden der. Vi har også sportstunet som er tilrettelagt for å kunne være i karantene, og de som har behov for det vil kunne være der.

Møte i beredskapsgruppen

Bjørg Sissel Kvannli sitter i Meråker kommunes beredskapsgruppe, som ukentlig har møte med Leif Edvard Muruvik Vonen, kommuneoverlege for Stjørdal og Meråker. I mandagens møte vil bl.a. oppfordring til testing ved ankomst bli tema.

- På mandag skal vi diskutere om det skal oppfordres til testing når de kommer tilbake, eller om vi skal legge opp til generelt at vi er oppmerksom på det med sykdom, avstand og vaske hender de første dagene etter ankomst.

Lite sykdom ved skolen

Flere av skolens 140 elever har lang hjemreise til jul. Med elever fra Båtsfjord i nord, til Stavanger i sør, velger skolen å gjøre hjemreisen til elevene enklere, ved at de to skoledagene neste uke foregår digitalt.

- Det er ikke siste skoledag før tirsdag den 22., men vi har lagt en plan for at elevene får digital undervisning mandag og tirsdag. Da kan elevene begynne å forflytte seg hjemover i løpet av helgen.

Kvannli innrømmer at skolen var spent på starten av skoleåret, men at godt smittevern har vært fokus fra dag en.

- Når vi startet nå i høst, var vi selvfølgelig litt spent når elever fra hele landet kom. Vi har hatt veldig godt fokus på smittevern fra dag en. Hatt gode rutiner, og vært i gangene på morgenen å passet på håndvask.

- Høsten har for vår del gått bra, vi har ikke hatt smitte i skolen, og vi har ikke måtte hatt hjemmeskole, elevene har vært på skolen hver eneste dag.

Det er pr. i dag kun et kjent smittetilfelle i kommunen, i tillegg til et ved Lian Trevarefabrikk i høst.

Skryter av elevene

Det er liten tvil om at skoleåret til nå har vært ulikt det elevene ved idrettsgymnaset er vant til. Skolens elever drar flere ganger i året på treningssamlinger til forskjellige steder i Norge og utlandet, noe koronapandemien i år har satt en stopper for.

- Det har selvfølgelig vært en del omorganiseringer av aktiviteter. Samlinger som har vært planlagt i Sverige og andre steder har vi måtte avlyst, og isteden hatt hjemmesamlinger.

Siden pandemien slo til i Norge i midten av mars, har skolene rundt om i Norge måtte gjennomføre undervisningen digitalt, i tillegg til oppdelinger i kohorter, samt ekstra fokus på smittevern. Rundt omkring på Meråker VGS er det utplassert håndsprit, og lagt til rette for god plass mellom stoler og bord. Kvannli skryter av elevenes innsats for å ta vare på hverandre i denne tiden.

- Elevene har vært veldig flink til å ivareta hverandre, trene og gjøre de tingene de har mulighet til å gjøre. Så er det kanskje litt trygt å være i Meråker nå i høst, når vi ikke har hatt så mye annet i rundt som påvirker oss.

Hør hele intervjuet med Bjørg Sissel Kvannli her: