- Christoffer har vært en aktiv gutt helt fra han ble født egentlig. Han skulle gjerne henge på storesøsknene på 12 og 14 år eldre. Allerede når han var 2,5 år skjønte han at vi gikk på ski mens han ble satt i en pulk, og det var ikke aktuelt. Så han ville gjerne ut av pulken å dra den selv, og når han var fire var med og gikk en mil på ski. Etter det har han vært aktiv både håndballspiller, var på kretslaget i basketball, konkurrerte på ski og danset. Han har alltid vært svært aktiv. Målet var fra han var liten å bli toppidrettsutøver, og det var liksom hovedmålet hans.

Det er beskrivelsen Ragnhild Vikan Skjevik gir, om sin lillebror Christoffer.

Som så mange andre langrennsløpere, gikk også Christoffer på skigymnaset i Meråker. Målet om å bli toppidrettsutøver sto høyt for den da 17 år gamle Christoffer, som skulle spisse formen frem mot renn. Ragnhild sier at familien etterhvert oppdaget at den ene beinet pjusket, og ikke hang med. Det viste seg etterhvert at det var snakk om den nevrologiske sykdommen multippel sklerose (MS).

- Da viste det seg etter noen måneder at det faktisk var MS. Det var et sjokk for hele familien.

Behandlingen gies i dag på Haukeland universitetssykehus, men det er kun et fåtall av mennesker i Norge som får den. Derfor reiste Chritstoffer for ikke lenge siden til Moskva.

Reist til Moskva

Det å reise til Moskva er ikke bare gjort over natten, da det i seg selv er en søknadsprossess. Forrige uke reiste Chritoffer til den russiske hovedstaden. Han har frem til nå vært gjennom diverse undersøkelser av bl.a. hjertet, for å bli kvalifisert for å tåle den tøffe cellegiftkuren. Tirsdag startet første skritt i behandlingen, uthenting av stamcellene til Christoffer.

- Du henter ut stamceller. De dyrkes først, deretter henter du de ut fra blodet, siler ut mange millioner stamceller. Så går du på cellegift etterpå for å bryte ned resten av cellene du har i kroppen, for så å sette inn friske celler. Hovedmålet er å stoppe det, men også en del MS-pasienter blir bedre.

Hvilken form er Christoffer i idag?

- Det er det som er hovedårsaken til at vi opprettet denne spleisen. MS er slik at du kan få arr på myelinet etter x antall attack foreksempel. Nå har han hatt såpass mange attack og arr på myelinet, at han har en mindre balanse og får ikke til å løpe som en normalfungerende person gjør.

Samlet inn over en kvart million

Tirsdag for to uker siden ble spleisen til Christoffer opprettet, og allerede etter kun åtte timer hadde 50 000 kroner blitt samlet inn. Siden da har det ikke stått stille, og folk har gitt penger både via spleis og direkte til Christoffer. Bare gjennom spleis har det i skrivende stund blitt gitt over en kvart million.

- Det er helt fantastisk. Han understreket det igjen i dag og, at husk og takk for alle som har bidratt til spleisen. Christoffer sier det er den beste heiagjengen han kunne hatt, at han ser bare helsingene og navnene. Om du gir fem kroner eller mer enn det, det er rørende i seg selv. Han sitter borti der og skal gjennom sitt tøffeste løp så langt.

Hør hele intervjuet med Ragnhild Vikan Skjevik her.