Ordfører Arve Hitterdal varslet statlige myndigheter om situasjonen i et brev 20. juli.

– Jeg fikk beskjed av noen som hadde vært der på tur at det antakeligvis er noen gamle gruveåpninger som har begynt åpne seg opp igjen. Så da tok jeg meg en tur opp dit og så på det, tok noen bilder og sendte en henvendelse til Direktoratet for mineralforvaltning om det.

Direktoratet svarte med å sende en geolog for å se på forholdene, og konklusjonen var ganske tydelig.

– Det er i hvert fall to hull der som er åpne og som kan være en viss risiko. Og de stemmer ganske godt overens med kartene over de åpningene som har vært der oppe på Kjøli, sier Hitterdal.

RISIKO: Noen av synkehullene er små og kan komme brått på. Foto: Arve Hitterdal

Holtålen kommune har foreløpig ikke mottatt noen rapport vedrørende aktuelle tiltak. Hitterdal kan derfor ikke per nå si noe om hverken hvilke tiltak som eventuelt blir iverksatt eller når dette vil skje.

Populært turområde

I området rundt Kjøli gruver går det en populær tursti, og det er både ei åpen fjellstyrebu og turisthytte i nærheten. Det er derfor relativt mange som ferdes i området i løpet av et år. Ordføreren er dermed ikke i tvil om hva han mener er de beste tiltakene.

– Gamle gruveområder er jo aldri helt ufarlige. Og alle slike åpninger utgjør en viss risiko. Hvis man setter opp nye skilt så kan det jo bli straks mer interessant og gå dit å se også. Man må tenke seg litt om hva man gjør. Det beste hadde jo selvsagt vært om det hadde vært inngjerdet eller igjenfylt en gang til. Men begge de tiltakene er ganske omfattende tiltak, og da har du jo et økonomisk spørsmål med det som må avklares før det eventuelt kan bli gjort, forklarer han og har en tydelig oppfordring til folk som ferdes i området:

ADVARER: Ordfører Arve Hitterdal advarer folk som ferdes i området rundt Kjøli gruver mot å komme for tett på hullene som har oppstått. Foto: Screenshot FjellTV

– Det er for så vidt trygt og gå bort og se, men ikke prøv å gå inn i hullene – det er selvsagt ikke å anbefale.

Som med alt annet i samfunnet så koker det hele ned også her til et spørsmål om hva det koster og hvem som betaler.

– I mange tilfeller så er det Direktoratet for mineralforvaltning, men det er bestandig sak som må avklares i hvert enkelt tilfelle. Hvem som har ansvaret for den aktuelle gruva og de aktuelle skadene som har skjedd. Så det er jo det som gjør at slike ting kan ta litt tid, dessverre, avslutter ordfører Arve Hitterdal.

Hør hele intervjuet med ordfører Arve Hitterdal under: