Senterungdommen krever at ungdomskandidat Maren Grøthe havner på 3. plass på lista. En enstemmig nominasjonskomité har innstilt henne på 4. plass.

Fylkesstyret i Trøndelag Senterungdom skriver i en pressemelding at de ble overrasket over at Grøthe ble innstilt på 4. plass etter at 11 av 19 lokallag spilte henne inn på 3. plass. Tre lokallag innstilte henne på 2. plass, mens de resterende fem innstilte henne på 4. plass.

Tidligere statsråd Ola Borten Moe er innstilt på 1. plass. Stortingsrepresentant Heidi Greni er innstilt på 2. plass. Komitéen har innstilt Oppdal-ordfører Geir Arild Espnes på 3. plass, til tross for at han ble foreslått på den plassen av bare tre lokallag.

Det er dette Senterungdommen nå reagerer kraftig på.

– Senterungdommen har vært svært tydelige gjennom hele prosessen - Maren bør foreslås på topp 3. Både fordi hun er en dyktig kandidat, og fordi at unge fortjener mer reell representasjon. Ut i fra lokallagene sine innspill er det også tydelig at hun er ønsket på en høyere plassering, sier fylkesleder i Trøndelag Senterungdom, Vegard Frøseth Fenes i pressemeldingen.

– Det er 200 000 innbyggere under 34 år i Trøndelag, disse trenger også å bli representert. Jeg vil kjempe for alle dem, og ønsker å bidra med et ungdommelig perspektiv på utfordringene samfunnet vårt står ovenfor, uttaler Maren Grøthe.

Senterpartiet ligger godt an til å kunne få to faste representanter inn på Stortinget fra Sør-Trøndelag etter valget. Det er heller ingen hemmelighet at Ola Borten Moe er en het kandidat som statsråd i en regjering der Sp deltar. Hvis disse forutsetningene slår til så vil tredjekandidaten bli fast møtende representant så lenge Borten Moe er statsråd. Frøseth Fenes vil ikke ta noe for gitt, men anerkjenner at det er en faktor.

– Nå er det vanskelig å forskuttere, men hvis man ser på trendene og de gode målingene Senterpartiet har gjort den siste tiden, så skal man jo slettes ikke utelukke at tredjeplassen også eventuelt kan bli en fast plass, innrømmer fylkeslederen overfor Nea Radio.

– En totalvurdering

Nominasjonskomitéens leder, Jarle Martin Gundersen, sier 3. plassen var en vanskelig beslutning for komitéen, men forsvarer innstillingen.

– Innstillingen er ut fra en totalvurdering. Geir Arild har også en tung tilbakemelding fra lokallagene, med at et par lag for eksempel foreslo han på 1. plass, forklarer han.

Han omtaler diskusjonen rundt 3. plassen som krevende, men god. Han forteller at det var viktig for komitéen å legge frem en enstemmig innstilling.

– Vi hadde som utgangspunkt at var det mulig, så la vi frem en enstemmig innstilling. Og det så vi at vi klarte å få til.

Enkelt valg på topp

I valget av listetopp er Gundersen glassklar på at det var en veldig enkelt avgjørelse for komitéen, til tross for at lokallagene var så og si delt på midten i sine innspill på hvem som burde være listetopp (Ola Borten Moe 9, Heidi Greni 8).

– Vi hadde en diskusjon rundt at Ola var 1. nestleder i Senterpartiet, noe som betyr mye for oss. Han er nummer to i partiet. Det skal han også forhåpentligvis være på landsmøtet til våren, og nominasjonskomitéen var enig i at det ville vi være tydelig på også i nominasjonsprosessen. At vi støtter fullt opp om vår 1. nestleder, avslutter lederen for nominasjonskomitéen.

Den endelige lista vedtas på nominasjonsmøtet lørdag 21. november på Scandic Hell i Stjørdal.

Hør hele intervjuet med Vegard Frøseth Fenes her:

Hør hele tilsvaret fra Jarle Martin Gundersen her: