Forrige uke vedtok Sametingets plenum Sametingsbudsjettet for 2021. Nora Marie Bransfjell og Thomas Åhrén fra Norske Samers Riksforbund (NSR) er fornøyd med økningene i sørsamisk område -Vi mener at årets budsjett jevnt over er visjonært, og jeg er fornøyd med at vi har fått satt et tydelig sørsamisk stempel på årets sametingsbudsjett, sier Nora Marie Bransfjell.

I år kan det samiske samfunnet glede seg over økninger i budsjettet på flere områder. I sørsamiske områder satser vi på rettigheter, museer og kulturinstitusjoner, arbeid med stedsnavn, språk og læremidler, forteller Thomas Åhrén.

Saemien Sitje

I årets Sametingsbudsjett er for eksempel bevilgningen museet Saemien Sitje økt med 2 700 000 kroner, noe som tilsvarer en økning på 46,9 % fra i fjor. I 2021 skal Saemien Sitje endelig flytte inn i et nytt museumsbygg, noe de har jobbet lenge for. Vi vil bidra til å styrke den faglige kapasiteten ved museet, og imøtekomme økt husleie ved innflytting i det nye museumsbygget, sier Thomas Åhrén.

Sjieltie i Majavatn

Flertallsgruppa på Sametinget har også sikret en vesentlig økning til Sjeltie for å gjenoppbygge og ivareta stevneplassen ved Majavatn. Sjieltie får i år en bevilgning på 298 000, noe som tilsvarer en økning på 67,4 % fra budsjettet i 2020.

- Vi er svært glade for å kunne hjelpe Sjieltie gjenoppbygge og utvikle stevneplassen på Majavatn til en moderne sørsamisk kulturarena. Vi trenger flere slike møtesteder i sørsamisk område, sier Thomas Åhrén.

Mer til språksentrene

De samiske språksentrene Gielearenie, Gïelem nastedh og Aajege gis en ettårig økning på kr 150 000 hver i forbindelse med dokumentering og innsamling av samiske stedsnavn. Det direkte tilskuddet til de sørsamiske språksentrene har dermed økt med 25,4 % fra i fjor.

Sørsamiske stedsnavn

I 2021 vil Sametinget prioritere arbeidet med stedsnavn i sørsamisk område. - Våre stedsnavn er en viktig del av vår historie, og å synliggjøre disse er å synliggjøre det sørsamiske, sier Nora Marie Bransfjell

Læremidler

I årets sametingsbudsjett øker flertallspartiene også tilskuddet til læremiddelutvikling med over 10 millioner. Det er også satt av 300 000 kr til et prosjekt for å rekruttere læremiddelutviklere og øke kompetansen om læremiddelutvikling, spesielt for de som har kompetanse i sør- og lulesamisk. Det er også satt av penger til rettskrivningsbok i sørsamisk og lulesamisk, et arbeid som vil starte i 2021. Det er fortsatt store behov for læremiddel på samisk, og særlig på sørsamisk. - Som lærer er jeg svært fornøyd med at vi nå får satt av midler til å øke både å utvikle flere læremidler og til å øke kompetansen hos læremiddelprodusentene, sier Nora Marie Bransfjell.