– Vi er opptatt av å feie for egen dør. Vi har laget klimaplan, og bærekraft er essensielt i alt vi gjør i hele kommunens planarbeid, så det å feie for egen dør og gjøre ting skikkelig er viktig for vår del. Så håper vi vi kan inspirere andre bedrifter til å bli med på dette løftet, sier samfunnsplanlegger Hanne Bryde.

Samme dag som flere tusen unge streiket for klimaet over hele Europa, meddelte Røros kommune at de skulle miljøfyrtårnsertifisere hele organisasjonen.

– Vi ønsker at Røros skal være et godt sted å bo, og et sted det er lett å ta miljøvennlige valg. Da må kommunen gå foran som et godt eksempel, sa rådmann Kjersti Forbord Jensås i en pressemelding.

Men hva vil det egentlig si å bli miljøfyrtårnsertifisert?

– Det innebærer veldig mye forskjellig, men det er en måte å systematisk gå igjennom ulike aspekt som påvirker miljøet, forklarer Bryde og fortsetter:

– Vi skal gå gjennom alt fra transportrutinene våre til avfallsrutiner, plastbruk og hvilke miljøkrav vi skal sette til leverandører av tjenester vi kjøper. Det er et stort spekter, sier hun.

Artikkelen fortsetter etter lydklippet.

Det er hele organisasjonen som skal sertifiseres, alt fra barnehage til legekontor. Et stort arbeid, men også håndterbart, forteller Bryde.

– Det skal være slik at folk synes det er artig og fint, og riktig og viktig å holde på med. Det skal ikke bli for høye skuldre, for da tror jeg det blir et korttidsprosjekt. Vi vil at dette skal være noe som varer for alltid, sier hun.

Arbeidet starter med å finne noen kriterier som skal gjelde for hele kommunen. Deretter skal de gå inn i hver enkelt virksomhet for å finne ut hva som kan gjøres bedre og mer miljøvennlig på hvert enkelt sted.

– Vi skal ikke bli verdensmestre over natta. Det er det ingen som klarer. Det viktigste er at vi kommer i gang og får på plass de rutinene vi får på plass. Så vi starter der vi er, og så skal vi gjøre kontinuerlige forbedringer, sier Bryde og forklarer nærmere:

– Med Miljøfyrtårn er det slik at man har et visst krav for å bli sertifisert den første gangen, og så øker kravet til hvor miljøvennlig vi skal være for hver gang vi sertifiseres.

Målet er et Røros kommune skal bli sertifisert den første gangen i løpet av 2019. Les mer om miljøsertifisering på Miljøfyrtårn sine nettsider her.