Russiskspråklige nettsider har offentliggjort kart og detaljer om amerikanske militærlagre i Trøndelag, og en militærekspert Adresseavisen har snakka med frykter dette bygger opp et fiendebilde mot Trøndelag.

Ny strategisk betydning

Ifølge det russiske nettsetedet Belvpo skal utstyret i fjellhallene i Midt-Norge støtte en styrke på 15.000 amerikanske soldater i 30 dager - flere av disse lagrene er i Stjørdal.

Ordfører Eli Arnstad mener det ikke er grunn til bekymring.

– Nei, det er ikke grunn til bekymring.

Hun viser til at det russisk media har lagt ut er refleksjon over det faktumet at områdene rundt Trondheimsfjorden har fått en helt annen strategisk betydning etter at Sverige og Finland ble NATO-medlemmer.

– Vi har jo tross alt nesten 40 års erfaring med fremskutt lagring av militært materiell, og har samarbeida med vår nærmeste allierte, USA, i like lange år, og vi gjør jo ikke noe annerledes enn det vi har gjort hittil, sier Arnstad.

– De prøver nok bare å få det til å se mer alvorlig ut enn det egentlig er, tror hun.

– Kan bygge et fiendebilde

Forsvarsekspert Lars Peder Haga sier til Adresseavisen at slike saker bidrar til å bygge opp et fiendebilde av Vesten, spesielt USA og Nato, i russiske medier.

Selv om Forsvaret ikke bekrefter noen hemmelig informasjon i artiklene, påpeker Haga at den økte tilgjengeligheten til militær informasjon gjennom åpne kilder og avanserte maskinoversettelsesprogrammer kan bidra til slike saker.

– Nå er Norden samla i NATO, og vi har da fått en helt annen grense mot Russland. Så at Russland har fokus på det, det må vi bare forvente. Men her i Norge, hos oss, er det business as usual, sier Arnstad.

Hør hele intervjuet med ordfører i Stjørdal, Eli Arnstad, her: