Kort oppsummert

  • Tidligere leder i Trondheim Arbeiderparti, Gunn Elin Høgli, gikk av etter et mistillitsforslag, som hun mener bunner i en konflikt med Trond Giske.

  • Uenighet om ansettelsen av Emilie Græsli som valgkampkoordinator, startet konflikten, ifølge Høgli.

  • Giske skal også ha gjort skjult opptak under et møte, noe Høgli anser som et tillitsbrudd.

  • Giske insisterer på at konflikten omhandler alvorligere saker enn ansettelsen av Græsli.

  • Høgli avviser Giskes påstander, og sier hun ikke har kjennskap til hvilke alvorlige forhold han refererer til.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av våre journalister

Det ble skrevet mye om konflikten mellom daværende leder for Trondheim Arbeiderparti, Gunn Elin Høgli, og lederen for Nidaros Sosialdemokratisk Forum, Trond Giske, før årsmøtet i Trondheim arbeiderparti 10. februar.

Gjorde skjulte opptak

Konflikten skal ifølge Høgli ha startet med ansettelsen av Emilie Græsli som valgkampkoordinator i fjor sommer. Og endte med at Høgli ble vraket som leder for Trondheim Arbeiderparti, etter et mistillitsforslag fra Østbyen arbeiderlag.

– Dette var jeg klar over i forkant av årsmøtet, forteller Høgli, som mener konflikten med Giske er hovedårsaken til vrakingen.

Dette er hennes historie:

– Historia er kjent. Det var en uenighet da Emilie Græsli ble ansatt som valgkampkoordinator. Den 22. mai snakka jeg med Trond i telefonen, da opplevde jeg at han var sint over at Emilie var engasjert i valgkampen. Det overraska meg at han var så sint. Det var der det starta, forklarer Høgli.

Under et møte i juni med Giske, Græsli og Emil Raaen - Trondheim Arbeiderpartis ordførerkandidat - om valgkampen, ble det oppdaga at Giske gjorde skjult opptak av møtet på telefonen sin.

– Det gjorde meg sint. Det syns jeg var lavmål, sier Høgli.

– Å gjøre opptak av et slikt møte, går på tilliten løs. Det var langt over streken.

Det var Adresseavisen som omtalte denne saken først. Les saken her: Han var mannen hun beundret og støttet. Så mistet hun all tillit til ham.

Etter dette har ikke Høgli og Giske vært på talefot. Da Eva Kristin Hansen, som var leder for valgkomiteen i Trondheim Ap, ringte Høgli før årsmøtet og ba henne vurdere sin stilling selv om hun ikke var på valg - skjønte Høgli hvilken retning det bars.

– Det er ingen søndagsskole å være tillitsvalgt i Arbeiderpartiet, sier Høgli, som fortsatt sitter for Ap i fylkestinget og er nestleder i Heimdal arbeiderlag

– Politikk handler om makt, men også om hvordan du bruker makta du har. På hvilken måte og hva du bruker den til.

Hør hele intervjuet med Gunn Elin Høgli her:

Mens Høgli på sin side altså mener det hele starta med ansettelsen av Emilie Græsli under valgkampen, hevder Giske at det ikke var helt slik det skjedde.

Dette er hans historie:

Græsli ledet AUFs oppgjør mot MeToo og nettopp Trond Giske i 2020, men ifølge Giske selv har ikke dette noe å gjøre med konflikten med Høgli.

Årsaken til mistilliten mot Høgli, som førte til at hun måtte gå av som leder, gjelder noe langt mer alvorlig, hevder han. Men ... Han vil ikke si hva.

– Den egentlige årsaken trenger ikke komme fram i media - den skal håndteres internt, fortsetter han.

På det meste av spørsmål som går i retning konflikten med Høgli og årsaken til mistilliten, svarer han at velgerne til Ap ikke ønsker å høre om persondebatt og interne stridigheter. Og at han heller ønsker å snakke om økonomi, eldreomsorg, høy rente og andre politiske tema.

Det er også svaret hans når han blir spurt om det skjulte opptaket han gjorde på det interne møtet, der Raaen, Høgli og Græsli var til stede. Og det er også dette han svarer når han blir bedt om å utdype påstandene han kommer med om at det er langt mer alvorlige forhold som fører til Høglis avgang.

– Det er medlemmene i Trondheim Ap som bestemmer hvem som skal være leder. Det er demokrati, svarer Giske.

– Jeg skjønner at man kan bli frustrert og bitter over det, men det håper jeg går over. Man må stokke om på laget om det ikke er riktige folk i de riktige posisjonene.

Hør hele intervjuet med Trond Giske her:

Når Gunn Elin Høgli får spørsmål om de alvorlige forholdene Trond Giske viser til som årsaken til at hun ble vraka som leder, svarer hun at hun ikke har noen kjennskap til dette.

– Jeg har ingen anelse om hva han mener, skriver hun i en SMS til Nea Radio.

– Jeg har ikke fått noen hint, og ingen henvendelser. Om det er så alvorlig, burde det blitt tatt opp med meg. Så derfor har jeg ingen kommentar til dette, skriver Høgli.

På årsmøtet i Trondheim arbeiderparti 10. februar ble Trond Giske valgt som ny nestleder og Pål Sture Nilsen ble valgt til ny leder. I helga er det årsmøte i Trøndelag arbeiderparti.

Emilie Græsli har fått tilbud om å kommentere de forhold som blir omtalt og som gjelder henne i denne saken. Hun har foreløpig valgt å ikke svare på Nea Radios henvendelser som gjelder dette.